wo17012018

woensdag 17 januari 2018

Je bent hier:Home|Peuter|Slaaptips peuter|Het slaapritueel: houvast voor je kind

Het slaapritueel: houvast voor je kind

Beoordeel dit item
(6 stemmen)

slaapritueel voor kind belangrijk.jpgVoer een slaapritueel in voor je kind. Door dit vaste ritueel is het voor je kind makkelijker de dag af te sluiten en te accepteren dat het nu bedtijd is. Veel peuters vinden het best lastig om de dag achter zich te laten en zo maar te gaan slapen. Een vast ritueel is dan extra belangrijk.

Ieder gezin z'n eigen ritueel

Een slaapritueel geeft je kind de gelegenheid om te accepteren dat de dag voorbij is en het tijd is om te gaan slapen. Dit ritueel kan in ieder gezin anders zijn. De een zegt beneden alle favoriete speeltjes gedag, de ander maakt een dansje door de kamer. Dan naar de badkamer voor het poetsen van de tanden en het wassen. Eerst mag je kindje dit zelf doen, en jij maakt het af (of net andersom). In de slaapkamer van je kind doe je de pyjama aan en kun je nog een boekje lezen. Dan is het tijd om naar bed te gaan. Nog een kus, een aai en alle vingers tellen. En dan is het echt tijd om te gaan. Je kind mag je rustig even laten protesteren.

Iedere 10 minuten kort kalmeren

Soms gaat je kind een nieuwe fase in en wil het ineens niet meer naar bed of wordt het 's nachts wakker en wil niet meer (alleen) slapen. Toch gewoon hetzelfde slaapritueel blijven houden en 's nachts even kort kalmeren. Indien je kind blijft huilen, kun je na 5 tot 10 minuten terug gaan om het kind te kalmeren. Blijf echter niet bij je kind tot het slaapt. Het moet immers leren zelf in slaap te vallen. Mocht je kind blijven protesteren (= hard huilen), dan kun je iedere 10 minuten kort teruggaan om je kind weer tot rust te brengen.

Bijzondere situaties

Natuurlijk kunnen er periodes zijn waardoor je als ouder toch wat soepeler met deze regels om wilt gaan. Bijvoorbeeld bij ziek zijn, een verhuizing of de geboorte van een broertje of zusje. Vaak zie je dat het wel weer lastig is om het kind aan te wennen weer alleen in slaap te vallen. Begin hiermee dus weer zo snel mogelijk.

Je kunt hier gratis het complete overzicht van slaaptips voor je peuter aanvragen!


Lees ook:

Vraagbaak: Slaapproblemen bij dreumes en peuter

Vraagbaak: Help, mijn peuter wil niet gaan slapen

Help, mijn kind wil niet eten!

Het belang van voorlezen

Zo wordt je peuter zindelijk

Voorleestips voor je peuter

Je peuter leert praten

Speelgoedtips voor je peuter

Knutselen in de lente

Knutselideeën met je peuter voor in de herfst

Knutselen en spelletjes in de winter


Columns:

Supermarktmoeders

Thee- en suikerzakjessorteercentrum

Keuzes

Moederschap en ontspanning

Kinderpartijtje hoera, of toch niet (vanaf welke leeftijd)?