wo17012018

woensdag 17 januari 2018

Je bent hier:Home|Peuter|Speeltips peuter|Knutselen en spelletjes in de winter

Knutselen en spelletjes in de winter

Beoordeel dit item
(4 stemmen)

kinderen_spelletje_winter.jpgDe winter nodigt echt uit om wat meer activiteiten binnen te gaan doen. De dagen zijn kort, het is koud en guur weer. Binnen maakt je het gezellig en is het warm. De feestdagen zijn in aantocht of juist alweer achter de rug. Kortom een tijd voor knutselwerkjes en spelletjes die je binnen kunt doen. Toch zijn er gelukkig altijd genoeg dagen waarop je er heerlijk op uit kunt trekken met je peuter. Strak blauwe luchten, misschien de eerste keer dat je peuter echt in de sneeuw kan spelen of op het ijs kan lopen of 'schaatsen'. Mis deze fantastische momenten ook niet, je peuter vindt het heerlijk om buiten te ravotten na in deze periode van relatief veel binnen zijn. Na die tijd drink je binnen gezellig een beker warme melk of thee om weer op te warmen.

Buiten

Sneeuwpop maken en sleeën

Zodra het sneeuwt ga je natuurlijk naar buiten. Laat geen minuut verloren gaan want de sneeuw is in Nederland zo weer verdwenen. Maak direct een sneeuwpop, compleet met wortelneus (of tak) een paar stenen als ogen en mond. Je kunt de sneeuwpop eventueel nog verder aankleden met een sjaal en een bezem. Verder is sleeën met je peuter ook superleuk. Zorg er wel voor dat je peuter stevig zit. Zeker de allerkleinste vallen er anders om de haverklap af. Dat is niet zo erg als er een hele berg sneeuw ligt, meestal is het maar een dun laagje en dan valt je peuter toch hard. Als het vriest, is het ook leuk om met je peuter het ijs op te gaat. Met dubbele ijzers kunnen ze al jong 'schaatsen'. Je kunt eventueel ouderwets een stoel meenemen, maar dit is natuurlijk niet echt nodig.

Dennenappels zoeken

Ga lekker in het bos dennenappels en takken zoeken. Je peuter houdt het wandelen over het algemeen ook veel langer vol als er een spannende activiteit aan gekoppeld is. Later kun je thuis met de dennenappels mooie dingen maken (zie hieronder).

Binnen

Kleine sneeuwpopjes en sneeuwballetjes maken

In onze Nederlandse winterse sneeuw het wel af en toe, maar bijna nooit genoeg om echt buiten grote sneeuwpoppen te maken. Ook is de sneeuw meestal snel weer gesmolten. Wat altijd een groot succes is, is het binnenhalen van sneeuw. Dit kun je al doen als er maar een klein beetje sneeuw is gevallen. Haal de sneeuw uit de hoekjes en van de auto af en schuif het in een grote schaal. Laat je peuter aan een keukenstoel aan het aanrecht staan en maak samen met hem kleine sneeuwpopjes, sneeuwballen (nee, niet gooien, maar meestal komen ze daar niet eens op, tenzij ze net buiten een sneeuwballengevecht hebben gehouden), pannenkoekjes etc. Kijk even later hoe de sneeuw weer smelt. Laat je peuter ook zien hoe de sneeuw smelt onder de (warme) kraan. Je kunt natuurlijk ook wat sneeuw bewaren in de vriezer, dan heb je later nog een keer sneeuwpret.

Kerstdennenappels maken

In het bos zoek je eerst een paar mooie grote dennenappels. Zoek vooral dennenappels die goed open staan. Van deze dennenappels gaan je thuis een kerstversiering maken voor in de kerstboom. Stop in de dennenappel allemaal kleine propjes gekleurd papier, crêpepapier en aluminiumfolie. Doe er dan een draadje aan en hang de kerstdennenappel in de boom.

Vogeldennenappel maken

Als hierboven beschreven, maar in plaats van propjes gekleurd papier doe je nu allemaal rozijntjes in de appel. Doe er weer een draadje aan en hang de vogeldennenappel buiten aan een boompje of aan het vogelhuisje. Je peuter zal het fantastisch vinden om te zien hoe lekker de vogeltjes zijn verrassing vinden.

Fruitschaaltjes van klei maken

Koop in de winkel witte klei die hard wordt zonder oven. Met deze klei kun je allerlei leuke voorwerpen kleien. Maak zelf bijvoorbeeld een fruitschaaltje en laat je peuter het fruitschaaltje vullen met 'fruit' dat hij zelf kleit. Verder kun je slangen, pannenkoeken, pizza's, kettingen, auto's etc. maken. Laat de klei minimaal één dag drogen (liever langer). Dan kun je met verf, desnoods gewoon met vingerverf, de kunstwerken door je peuter laten beschilderen. Je peuter zal hier reuze trots op zijn. Dit zijn ook leuke cadeautjes om weg te geven aan bijvoorbeeld opa en oma.

Maskers maken

De meeste peuters houden enorm van tekenen, maar ook van verkleden en doen alsof ze iemand anders zijn. Wat is er dan leuker dan het maken van maskers. Neem hiervoor een aantal gekleurde vellen papier (voor meerdere maskers). Laat je peuter zijn eigen masker kleuren, je kunt eventueel vooraf al de ogen, neus en mond tekenen. Het is handiger om deze pas achteraf eruit te knippen. Maak ook je eigen masker. Hou de vaart er wel een beetje in, want zeker de jonge peuters hebben nog niet zoveel geduld. Zijn ze wat ouder, dan is het concentratievermogen al een stuk beter ontwikkeld. Je maakt de maskers af door aan de zijkanten elastiekjes te doen of, als je die niet in huis hebt, sluitingen van vuilniszakken zodat je het masker achter je oren kunt vastmaken. Veel peuters vinden het echter niet prettig om het masker aan hun hoofd vast te maken en houden het liever zelf vast. Dat is ook prima. Maak elkaar aan het schrikken door 'Boe' te zeggen. En vraag aan je peuter 'Wie ben jij' Je peuter zal schateren van het lachen.

Koekjes of pepernoten bakken

Wat is er nu leuker om tijdens een regenachtige dag samen met je moeder of vader koekjes te bakken? Rond de Sinterklaastijd kun je dit nog veranderen in pepernoten bakken. Maak eerst samen het deeg klaar. Dan geef je je peuter vormpjes om mooie koekvormpjes uit te steken. Geen koekvormpjes in huis, geen nood. Jullie zijn vast creatief genoeg om zelf allemaal mooie vormen te verzinnen. Eigenlijk is het net als kleien. Alleen is dit veel leuker, want dit worden lekkere koekjes in de oven. En het wachten tot de koekjes klaar zijn, duurt gelukkig ook niet zo lang.

Lees ook:

Help, mijn kind wil niet eten!

Het belang van voorlezen

Voorleestips voor je peuter

Je peuter leert praten

Speelgoedtips voor je peuter

Knutselen in de lente

Knutselideeën met je peuter voor in de herfst

Overzicht leukste buitenspeelspelletjes

Columns:

Supermarktmoeders

Keuzes

Moederschap en ontspanning

Kinderpartijtje hoera, of toch niet (vanaf welke leeftijd)?

Gerelateerde items (op tag)