wo17012018

woensdag 17 januari 2018

Je bent hier:Home|Peuter|Speeltips peuter|Speeltips voor je dreumes

Speeltips voor je dreumes

Beoordeel dit item
(4 stemmen)

dreumes in bos.jpgEr zijn ontzettend veel leuke dingen die je kunt doen met je dreumes. En spelen is niet alleen spelen. Door te spelen ontdekt je dreumes hoe de wereld om zich heen in elkaar zit, maar ook hoe hij of zij zelf functioneert en het gezin. Van bijna alles kun je een spel maken en het is een uitdaging daarvan gebruik te maken. In dit artikel worden een aantal leuke speeltips gegeven.

 

Deze en nog veel meer speelideeën staan in het bekende en leuke boek 'Oei, ik groei'. Dit boek gaat over de mentale groeisprongen die een baby en dreumes doormaakt. Het helpt je baby en dreumes beter te begrijpen, zeker in de wat lastiger fases. Dan maakt je kindje namelijk een ontwikkelingsspong door en staat zijn wereldje even helemaal op zijn kop. Geen wonder dat hij dan zijn ouders (en meestal zijn moeder) even extra hard nodig heeft en dit vaak laat merken door veel (soms heel veel) te huilen. Maar verder staan er in dit boek ook vooral heel veel leuke dingen die je met je kind kunt doen. Zoals de hieronder beschreven activiteiten, heel eenvoudig en waarschijnlijk doe je er een heleboel al automatisch. Toch staan er misschien wat nieuwe ideeën tussen.

 Speeltips voor met je dreumes:

  • Pop in bad wassen of een loopfietsje wassen: Vul een badje met lauwwarm water en geef je dreumes een washand of buiten een tuinslang. Uiteraard blijf je bij je dreumes in de buurt.
  • Helpen bij boodschappen uitpakken en opruimen: Berg eerst de kwetsbare boodschappen op en laat dan je kindje meehelpen met alles uit de tassen halen en aangeven en op de juiste plaats zetten.
  • Verstoppertje spelen: Tot tien tellen is daarbij nog niet nodig. Verstop je bijvoorbeeld achter het gordijn of achter de bank. Maak het niet te moeilijk voor je kindje.
  • Onder beker verstoppen: Zet twee bekers omgekeerd op tafel voor je baby, verstop iets onder één van de bekers. Verwissels nu de bekers, maar zorg dat je baby toekijk terwijl je de bekers verschuift. Laat je baby nu kiezen. Dit is echt heel moeilijk voor hem.
  • Oefenen met klimmen, rollen, koppeltje duiken. Maak een parcour met een dik matras en kussen waarop je kind zich kan uitleven. Dit is goed voor zijn motorische ontwikkeling. Ook lekker buiten rondstruinen en in de speeltuin klauteren is natuurlijk erg goed.
  • Aanwijsspelletjes: Noem een woord en laat je kind aanwijzen wat het is, bijvoorbeeld met de lichaamsdelen.
  • Liedjes zingen met gebaren: 'Klap eens in je handjes', 'Olleke bolleke', Schuitje varen, theetje drinken', 'De wielen van de bus'
  • Gewoon gek doen: Gek doen vindt je dreumes prachtig: gekke gezichten, gekke loopjes of gekke geluiden. Laat ook een ouder broertje of zusje meedoen, die vinden dat helemaal fantastisch.
Lees ook:
Help, mijn kind wil niet eten!

Het belang van voorlezen

Voorleestips voor je peuter

Je peuter leert praten

Speelgoedtips voor je peuter

Knutselen in de lente

Knutselideeën met je peuter voor in de herfst

Knutselen en spelletjes in de winter


Columns:

Supermarktmoeders

Keuzes

Moederschap en ontspanning

Kinderpartijtje hoera, of toch niet (vanaf welke leeftijd)?