ma22012018

maandag 22 januari 2018

Je bent hier:Home|Peuter|Speeltips peuter|Speeltips voor je peuter

Speeltips voor je peuter

Beoordeel dit item
(8 stemmen)

vader en zoon buiten aan het ravotten.jpgEr zijn ontzettend veel leuke dingen die je kunt doen met je peuter. En spelen is niet alleen spelen. Door te spelen ontdekt je peuter hoe de wereld om zich heen in elkaar zit, maar ook hoe hij of zij zelf functioneert en het gezin. Van bijna alles kun je een spel maken en het is een uitdaging daarvan gebruik te maken. In dit artikel worden een aantal leuke speeltips gegeven.

Speeltips voor met je peuter:

Verstoppertje spelen: Tel snel tot tien en roep 'wie niet weg is, is gezien'. Kijk snel op een paar plaatsen en verkondig dat ook voordat je je snel naar het plekje van je kind loopt, anders is de kans groot dat je peuter zelf van de spanning al tevoorschijn is gesprongen. Daarna ben jij aan de beurt. Maak een geluidje als je merkt dat je verstopplekje toch te moeilijk is voor je peuter. Juich iedere keer als je elkaar weer hebt gevonden. Verstop je bijvoorbeeld achter het gordijn of achter de bank.

In de speeltuin klauteren en rondstruinen is natuurlijk erg goed.

In het voorjaar kun je op zoek gaan naar de eerste bloemetjes en blaadjes, dit zal je peuter zeker interesseren als je hierover leuk vertelt. Laat je peuter met een stok alles aanwijzen (maar wel voorzichtig voor de plantjes!). En in in de herfst kun je bladeren en paddestoelen zoeken in het bos of park. Je kunt er een spelletje van maken om te proberen om ook kabouters te zoeken.

Ingewikkelde woorden leren. Koop een boek met moeilijke woorden en lees hieruit iedere dag (veel peuters willen gewoon alles in één keer net zoals met ieder nieuw boek) een verhaaltje/bladzijde. Veel peuters vinden dit leuk.

Pop in bad wassen of driewieler wassen: Vul een badje met lauwwarm water en geef je peuter een washand of buiten een tuinslang. Uiteraard hou je je peuter in de gaten.

Helpen bij boodschappen uitpakken en opruimen: Berg eerst de kwetsbare boodschappen op en laat dan je kindje meehelpen met alles uit de tassen halen en aangeven en op de juiste plaats zetten.

Gewoon gek doen: Gek doen met elkaar vinden peuters heerlijk. Het schept een band en dat kun je wel gebruiken als je peuter in een moeilijke fase zit en het soms niet allemaal even makkelijk gaat. Probeer hem met een lach en een grap af te leiden. Maar zorg er zelf ook voor dat er voldoende leuke lachmomenten zijn waarop je alle dwarse driftbuien die je peuter misschien heeft gewoon helemaal vergeet.


Lees ook:
Help, mijn kind wil niet eten!

Het belang van voorlezen

Voorleestips voor je peuter

Je peuter leert praten

Speelgoedtips voor je peuter

Knutselen in de lente

Knutselideeën met je peuter voor in de herfst

Knutselen en spelletjes in de winter


Columns:

Supermarktmoeders

Keuzes

Moederschap en ontspanning

Kinderpartijtje hoera, of toch niet (vanaf welke leeftijd)?

Gerelateerde items (op tag)

Meer in deze categorie: « Speelgoedtips voor je peuter