29 Tips om je kind op natuurlijke wijze zindelijk te laten worden

Wil jij ook graag weten hoe je op een handige manier kunt omgaan met het zindelijk worden van je kind. Hier krijg je maar liefst 29 tips die je kunnen helpen om je kind op ontspannen wijze te helpen zindelijk te worden.

1 Bepaal of je kind er aan toe is om te starten met zindelijkheidstraining

Veel ouders vragen zich af wat een goed moment is om te beginnen met zindelijkheidstraining. Dit is voor ieder kind verschillend, je kind moet er lichamelijk aan toe zijn. Het is ook niet zozeer een kwestie van trainen als wel een kwestie van het begeleiden van je kind bij het zindelijk worden. Tot een kind ongeveer 15 maanden oud is gaat het plassen en poepen volkomen automatisch. De meeste kinderen zijn er ergens halverwege het tweede jaar (dus als ze 1,5 jaar oud zijn) aan toe om voorzichtig te oefenen met het potje, maar dit gaat echt nog spelenderwijs. Over het algemeen zijn de meeste kinderen pas na hun tweede verjaardag toe aan meer frequent gebruik van het potje. Sommige kinderen zijn er echter pas later aan toe.

Deze 3 signalen wijzen erop dat je kindje eraan toe is te starten met zindelijkheidstraining:

a. Wanneer een kind aangeeft de luier vervelend te vinden.
b. Er regelmaat in de natte luiers of de ontlasting zit.
c. Duidelijk aangeeft wanneer er ‘iets’ aankomt.

Maar ook wanneer je kind een jaar of 2 is en het zomer is, kun je gerust beginnen met zindelijkheidstraining.

2 Begin in de late lente of zomer met zindelijkheidstraining

De (late) lente of de zomer is een ideale tijd om actief te beginnen met de zindelijkheidstraining van je kind. Het wordt warmer weer, dus je kunt je kind nu ook makkelijker in blote billen of alleen een onderbroekje laten rondlopen. Je kind voelt dan veel beter wat er gebeurd als het plast en poept. Dit voelen, is een noodzakelijke stap bij het zindelijk worden. Is het geen lekker weer, zorg dan voor een stapel makkelijke (pyjama) broekjes.

3 Laat je kindje spelen met het potje

Vrijwel alle kindjes worden zindelijk via het potje. Als je kindje 2 of net 3 jaar is, kan het makkelijk zelfstandig op een potje zitten. Een grote wc is een stuk moeilijker. De meeste kinderen vinden het potje reuze interessant als deze eenmaal is geïntroduceerd. Laat je kind gerust experimenteren met het potje (als deze schoon is natuurlijk;). Dus wil knuffel of pop ook op het potje? Geen probleem. Moet het potje overal mee naar toe? Laat je kind maar gerust even z’n gang gaan. Je kunt je kind wel leren dat het op een bepaalde plaatst met zijn potje moet gaan zitten als het wil plassen of poepen (bv. om de vloerbedekking te sparen).

4 Gooi samen het plasje weg

Wanneer je kindje iets heeft geproduceerd, reageer je hierop natuurlijk enthousiast. Het kan goed werken om het samen in het toilet te gooien en je kind te laten doortrekken. Sommige kinderen vinden dit fantastisch. Andere kinderen vinden dit heel eng, als jouw kind dit eng vindt, laat deze stap dan vooral achterwege om te voorkomen dat je kind niet meer op het potje wil.

5 Laat je kind met jezelf mee gaan naar toilet

Veel kinderen willen maar al te graag mama en papa nadoen. Kinderen leren tenslotte ook door hun ouders na te doen. Het is om die reden ook goed als kleine kinderen met hun ouders mee gaan naar toilet. In sommige culturen is dit niet gebruikelijk, toch is het wel belangrijk. Meisjes kunnen bijvoorbeeld met hun moeder meegaan en jongetjes met hun vader. Zolang jongetjes klein zijn, kunnen zij het beste leren om zittend te plassen. Zij zijn nog te klein om staand te plassen (goed te richten ect). Dit vermindert ook de kans op problemen met de ontlasting.

6 Gebruik een wc-brilverkleiner

Een grote wc is voorlopig nog veel te groot. Een wc-bril-verkleiner is een enorm handig hulpmiddel. Je kind kan dan ontspannen op de wc zitten en het voorkomt dat je kind achterover in de wc zakt. Dit gebeurt anders heel snel en is voor de meeste kinderen een onprettige ervaring, als je pech hebt, wil je kind voorlopig niets meer met de wc te maken hebben.zindelijkheidstraining wc-bril-verkleiner

7 Gebruik een opstapje bij de wc voor je peuter

De gewone wc is voor een kind van 2 à 3 jaar erg hoog. Zorg dat er bij iedere wc in huis een klein opstapje staat. Deze zijn voor een paar Euro te koop bij bijvoorbeeld Ikea.

8 Blijf bij je kind als het bang is voor de wc

Veel kleine kinderen hebben een irreële angst voor de wc. Ze vinden het een eng idee dat alles zo maar wegspoelt, vinden het geluid van het doortrekken eng of zijn bang dat ze er invallen. Neem deze angsten serieus en probeer ze erover heen te helpen. Let goed op dat een ouder broertje of zusje deze angsten niet versterkt. Dat kan bij wijze van grapje gebeuren, maar voor je dreumes een serieuze zaak zijn.

9 Koop samen ondergoed voor grote jongens/meisjes

Zindelijk worden, is een grote stap in het leven van je kleine vent/meid. Ga samen naar de winkel om mooi ondergoed te kopen voor grote jongens/meisjes. Dit hoeft overigens niet veel te kosten. Je hebt er heel wat van nodig de komende tijd en bovendien zullen er ook de nodige ongelukjes in terecht komen.

10 Wees geduldig

Zindelijk worden, hoort bij het opgroeien. Je kind zal zijn innerlijke natuur volgen en graag deze volgende stap willen zetten. Net als bij alles dat je kind moet leren, kost ook het zindelijk worden enige tijd, dit is iets dat we nog wel eens lijken te vergeten. We vinden het lastig om steeds de broeken te moeten verschonen, we vinden het lastig om een paar dagen thuis te blijven. Maar eigenlijk is het heel logisch dat je kind niet van de ene op de andere dag zindelijk is. Wees dus geduldig als je kind een paar ongelukjes heeft.

11 Wees consequent

Zoals ik hiervoor al aangaf, is het zindelijk worden een logische stap in het opgroeien van je kind. Geef je kind de tijd om zich deze vaardigheid eigen te maken. Het is daarbij belangrijk dat je als ouder consequent bent. Als je tussendoor steeds een luier aan doet bij je kind, is dit voor je kind erg verwarrend en dit kan het zindelijk worden erg vertragen.

12 Geef je kind de gelegenheid om natte broeken te hebben

Het is logisch dat je kind regelmatig een natte broek heeft als je bezig bent met zindelijkheidstraining. De meeste kinderen vinden dit niet zo erg. Verschoon je kind en maak er niet te veel woorden aan vuil. Is je kind wel van streek, troost je kind dan. Laat je kind merken dat een natte broek hebben niet erg is en er bij hoort. Het wordt anders als je kind wat ouder is en je al langer met zindelijkheidstraining bezig bent en je merkt dat je kind niets geeft om natte broeken.

13 Gebruik een beloningssysteem gedurende de zindelijkheidstraining

Een beloningssysteem in de vorm van bijvoorbeeld stickers plakken kan voor veel kinderen een leuke stimulans zijn om net even extra hun best te doen met de zindelijkheidstraining. Je kunt voor ieder plasje op het potje een sticker plakken en bijvoorbeeld na 10 stickers een klein cadeautje in het vooruitzicht stellen. Probeer het wel klein te houden, bijvoorbeeld een ballon voor een droge dag of een mooie kaart. Voor de eerste grote boodschap op het potje of de wc kun je een leuk tijdschriftje of boekje kopen als dit veel moeite heeft gekost.

14 ’s Nachts zindelijk worden is anders dan overdag

De meeste kinderen zijn veel eerder overdag zindelijk dan ’s nachts. Kinderen worden meestal tussen de 2 en 3,5 jaar overdag zindelijk. ’s Nachts zijn veel kinderen pas na hun vierde zindelijk. Overdag kun je actief met de zindelijkheidstraining van je kind aan de slag. Zodra je kind er lichamelijk aan toe is, kan het hier actief invloed op uit oefenen. ’s Nachts heeft je kind die invloed niet. Lees hier meer over wat je kunt doen om je kind te helpen ’s nachts zindelijk te laten worden.

15 Laat je kind op vaste tijden plassen

Als je net start met zindelijkheidstraining kun je je kind helpen de kans op succes te vergroten door hem/haar op enkele slimme vaste tijden te laten plassen. Zo is de kans op een plasje een stuk groter direct na een maaltijd. Dus laat je kindje op het potje zitten na het ontbijt, na het fruithapje met drinken, na middageten, etc. Je kunt beginnen met 1x per dag. Zo blijft het voor je kindje ook leuk en uitdagend om te oefenen.

16 Laat je kind ’s avonds laat nog plassen

Het is natuurlijk logisch dat je je kind vlak voor het naar bed gaan nog laat plassen. Maar als je kind eenmaal bezig is om ’s nachts zindelijk te worden, zijn er best een aantal zaken die je kunt doen om te kind daarbij te helpen. Laat het bijvoorbeeld nog even plassen voordat je zelf ’s avonds naar bed gaat. De nacht is dan ineens een stuk korter en de kans op succes vele malen groter.

17 Geef een uur voor het naar bed gaan, geen drinken meer

Het is ook goed om je kind een uur voor het naar bed gaan geen drinken meer te geven. Heeft het toch nog dorst geef dan een enkel slokje. Nog een volle beter drinken, is vragen om problemen.

18 Ga in gesprek met kinderdagverblijf, crèche of oppas over het zindelijk worden

Eén van de redenen dat kinderen tegenwoordig zo laat zindelijk worden, is dat de zorg verdeeld wordt over verschillende mensen die verschillend omgaan met zindelijkheid. Het is of lijkt lastig om van het kinderdagverblijf of crèche te verlangen dat zij rekening houden met de fase van zindelijkheid waarin je kind zich bevindt. Natuurlijk is het lastig als zij 4 natte broeken van je kind moeten verschonen, een enkel ongelukje moet echter kunnen en als het een dag wel mis gaat omdat het weer de eerste dag op het kinderdagverblijf is, kun je ook beter niet direct in de stress schieten en de volgende keer je kind toch een luier om doen. Ga in gesprek met het kinderdagverblijf of crèche en bespreek je plan van aanpak. Ze hebben hier ervaring genoeg mee.

19 Wees altijd voorbereid

Dit is één van de allerbelangrijkste! Zorg dat je altijd, maar dan ook altijd voorbereid bent op ongelukjes! Als dat het geval is, dan is er eigenlijk nooit iets aan de hand en kunnen jij en je kind alle situaties vol vertrouwen tegemoet. Gaat het wel een keertje mis? Geeft niets, dan trek je gewoon de natte broek snel uit en een droge snel aan.

20 Zorg voor een kinderboekjes over zindelijkheidstraining

De meeste kinderen vinden boekjes over zindelijkheidstraining razend interessant. Alles over plasjes en poepjes willen ze weten. Wil graag regelmatig variëren, er zijn in de bibliotheek voldoende boekjes over dit onderwerp te leen. Ook ideaal om samen te lezen, terwijl je kindje op het potje zit.

21 Laat je kindje rustig op het potje zitten

Veel kinderen gunnen zich de tijd niet om rustig op het potje te zitten. Ze staan steeds weer op om te kijken of er al een plasje of poepje is verschenen. Maar zeker de ontlasting duurt meestal wat langer. Als je kind zich nooit de tijd gunt om ontspannen op het potje te blijven zitten tot de ontlasting komt, kan dit voor problemen zorgen. Door het lange ophouden, wordt de ontlasting hard waardoor het ook weer moeilijker komt en het op den duurt zelfs pijnlijk wordt voor je kind om te poepen. Je doet je kind een groot plezier door samen met hem/haar een boekje te lezen terwijl het rustig en ontspannen op het potje blijft zitten. Veel kinderen hebben alleen op deze manier de rust en het vertrouwen om ook de ontlasting te laten komen.

22 Verwacht niet dat het in 1x goed gaat

Zindelijk worden kost tijd. Koester dus niet te hoge verwachtingen wanneer het gaat om het zindelijk worden van je kind. Je kind zal niet vanaf dag één direct volledig droog zijn. Dat is echt iets dat maar weinigen is gegeven. Het klinkt zo leuk: ‘mijn kind was al met 2 jaar volledig zindelijk.’ Besef dan dat ook deze kinderen hoogstwaarschijnlijk een periode van ongelukje hadden. Dit kan gewoon een paar dagen duren. Langzaam maar zeker wordt het aantal ongelukjes steeds minder.

23 Geef eventueel in het begin nog een luier bij ontlasting

Merk je dat je kind absoluut niet wil poepen op het potje, terwijl het plassen geen probleem lijkt te vinden. Doe er alles aan om je kind over deze angst heen te helpen. Belangrijk is echter dat je kind wel blijft poepen en het niet gaat ophouden. Als je merkt dat je kind moet poepen, probeer het over te halen om op het potje te gaan zitten. Maak het samen gezellig. De meeste kinderen laten zich dan wel overhalen. Voor enkele kinderen is deze stap te groot, zij hebben voor het laten gaan van hun ontlasting nog even de veiligheid van hun luier nodig. Probeer deze fase echter zo kort mogelijk te houden, anders heb je alsnog een kind dat niet helemaal zindelijk is.

24 Terugval zindelijkheid bij momenten van stress is normaal

Ziek zijn, verhuizen, de geboorte van een broertje of zusje, beginnen op de peuterspeelzaal, voor je kindje zijn dit allemaal spannende momenten in zijn/haar leventje. Dit kan zoveel spanning opleveren dat je kindje tijdelijk een terugval heeft in het zindelijk zijn. Dit is niet iets om je zorgen over te maken en komt heel vaak voor. Je kind kan nu eenmaal niet met zoveel belangrijke dingen tegelijk bezig zijn.

25 Kies het moment van zindelijkheidstraining zorgvuldig

Het is om dezelfde reden belangrijk om het moment van zindelijkheidstraining zorgvuldig te kiezen. Wanneer het onrustig in het leven van je dreumes is, door eerder genoemde factoren is de kans op een succesvolle zindelijkheidstraining vele malen kleiner. Begin er dan ook gewoon niet aan. Je wilt je kind graag een succeservaring meegeven, dat is niet alleen voor je kind prettig, maar uiteindelijk ook voor jezelf.

26 Gebruik een matrasbeschermer

Gebruik altijd een goede matrasbeschermer als je kindje ’s nachts geen luier meer draagt. Dit voorkomt dat je matras nat wordt als je kind een ongelukje heeft. Het bed verschonen is dan zo gebeurd. Bijkomend voordeel is dat het op deze manier ook makkelijker is om relaxed te reageren op nachtelijke ongelukjes.

27 Laat je kind ’s ochtends zo snel mogelijk naar toilet gaan.

Ook al heeft je kind ’s nachts nog een luier om, probeer het aan te wennen dat het ’s ochtends direct na het wakker worden naar de wc gaat. Bij sommige kinderen komt er een fase dat je kind ’s ochtends droog wakker wordt en dan daarna alsnog hun luier vol plassen. Als je merkt dat dit regelmatig gebeurd, is je kind er aan toe om zonder luier te slapen. Een enkel nachtelijk ongelukje hoort er voorlopig nog wel bij. Laat je niet verleiden direct weer een luier aan te trekken bij je kind.

28 Geniet van deze bijzondere fase in het leven van je kind

Dit is echt zo’n periode die jullie samen op bijzondere wijze kunnen doormaken. Veel ouders ervaren het als iets waar je nu ‘eenmaal door heen moet’. Maar zo hoeft het helemaal niet te zijn. Natuurlijk zijn daar de ongelukjes, maar daar zijn ook de vele successen van je kind. In korte tijd help jij je kind een heel stuk zelfstandiger te worden. Een prachtige ervaring om mee te maken!

29 Plan een zindelijkheidsbootcamp in

Als jij en je kind helemaal klaar zijn om te beginnen met de zindelijkheidstraining, dan is het ideaal om een zogenaamde Zindelijkheidsbootcamp in te plannen. Neem hiervoor zo’n 3-4 dagen de tijd. In deze dagen ben jij er helemaal voor je kind en neem je rustig de tijd om je kind zindelijk te laten worden. Veel succes!