zo28052017

zondag 28 mei 2017

Je bent hier:Home|Peuter|Zindelijkheid peuter|Zindelijkheid

Zindelijkheid

Beoordeel dit item
(17 stemmen)

zindelijkheidVeel ouders vragen zich af wat een goed moment is om te beginnen met zindelijkheidstraining. Dit is voor ieder kind verschillend, je kind moet er aan toe zijn. Het is ook niet zozeer een kwestie van trainen als wel een kwestie van het begeleiden van je kind bij het zindelijk worden. Tot een kind ongeveer 15 maanden oud is gaat het plassen en poepen volkomen automatisch. De meeste kinderen zijn er ergens halverwege het tweede jaar (dus als ze 1,5 jaar oud zijn) aan toe om voorzichtig te oefenen met het potje, maar dit gaat echt nog spelenderwijs. Over het algemeen zijn de meeste kinderen pas na hun tweede verjaardag toe aan meer frequent gebruik van het potje. Sommige kinderen echter veel later. Lees verder....

 

Wanneer is je kind toe aan zindelijkheidstraining?

Wanneer een kind aangeeft de luier vervelend te vinden, er regelmaat in de natte luiers of de ontlasting zit of duidelijk aangeeft wanneer er 'iets' aankomt, dat is dit een teken dat je kind mogelijk toe is aan zindelijkheidstraining/begeleiding.Een voorwaarde hiervoor is natuurlijk dat je kind doorheeft wanneer er een plasje of poepje aankomt. Maar dit is nog een hele weg. In het begin is het vaak meer een kwestie van beginnersgeluk. Gun je kind dit ook door die momenten uit te kiezen waarop je verwacht dat de kans op resultaat zo groot mogelijk is, bijvoorbeeld direct na het opstaan of direct na de maaltijd. Het is natuurlijk niet leuk om te oefenen wanneer er nooit wat gebeurd. Je kunt in het begin ook één vast moment op de dag kiezen waarop je kleintje oefent. Er ligt dan niet direct zo'n druk op het direct zindelijk worden en zo blijft het voor je kindje ook leuk en uitdagend omte oefenen.

Late lente en zomer ideale moment voor je kind om zindelijk te worden

Een ideaal moment om het wat serieuzer te gaan aanpakken is de late lente en de zomer. Je kunt je kind dan af en toe (buiten) in de blote billetjes laten lopen. Je kindje voelt dan veel beter wat er gebeurd wanneer hij plast of drukt. Buiten zijn ongelukjes niet zo'n probleem. Binnen heb je, vooral plasjes ook zo opgedweild (vloerbedekking is al iets lastiger) en is het een kwestie van even uitproberen. Is het geen warm weer of een ander jaargetijde, zorg dan voor een stapel makkelijke (pyjama)broekjes. Is je kind er nog niet aan toe, probeer het dan over een tijdje nog eens.

Potje voor veel kinderen heel interessant

Veel kinderen vinden het best interessant om op het potje te zitten, zeker als dit wordt veraangenaamd met bijvoorbeeld boekjes lezen. Wanneer je kindje iets heeft geproduceerd, reageer je hierop natuurlijk enthousiast. Het kan goed werken om het samen in het toilet te gooien en je kind te laten doortrekken (sommige kinderen vinden dit fantastisch, andere vinden dit heel eng). Ook het plakken van stickertjes op een kaart aan de muur kan stimulerend werken, maar probeer het vooral klein te houden.

Beloningssysteem als laatste duwtje in de rug

Gaat je kindje eenmaal goed op het potje, wacht dan ook niet te lang met het introduceren met de wc met brilverkleiner. Wanneer je kind al wat verder is en het al lukt om een groot deel van de dag droog te blijven of alleen nog wat moeite heeft met het drukken op een potje of een wc, dan kun je overwegen om te gaan werken met een beloningssysteem. Je vraagt immers een behoorlijke medewerking van je kind. Als het je kind lukt om dit voor elkaar te krijgen, dan is een kleine beloning wellicht op z'n plaats. Dit vooruitzicht kan je kind misschien net het duwtje in de rug geven dat het nodig heeft. Denk daarbij aan een mooie ballon voor een droge dag, een leuk tijdschriftje of boekje voor de eerste grote boodschap op de wc (als dat heel veel moeite heeft gekost) of een kaart voor mee naar het kinderdagverblijf waar bij iedere plasbeurt een sticker op wordt geplakt (en mama en papa kijken dan hoe goed het is gegaan, en natuurlijk niet naar die natte broeken, die horen er gewoon bij in deze fase).

Je kind snel en zonder stress naar zindelijkheid begeleiden

Wil je je kindje snel en zonder stress naar zindelijkheid begeleiden? Misschien is de Zindelijkheidsbootcamp dan iets voor jou. Deze methode is door Sunta Veerkamp ontwikkeld en werkt heel makkelijk. Je leest er hier meer deze methode van zindelijkheidstraining.

Sunta Veerkamp is hoofdredacteur van TipsWerkendeOuders en schrijfster van ‘Zindelijkheidsbootcamp: Je kind in 3 dagen zindelijk’.

Lees ook:

29 Tips om je kind op natuurlijke wijze zindelijk te laten worden

Help, mijn kind wil niet eten!

Het belang van voorlezen

Zo wordt je peuter zindelijk

Voorleestips voor je peuter

Je peuter leert praten

Speelgoedtips voor je peuter

Knutselen in de lente

Knutselideeën met je peuter voor in de herfst

Knutselen en spelletjes in de winter


Columns:

Supermarktmoeders

Thee- en suikerzakjessorteercentrum

Keuzes

Moederschap en ontspanning

Kinderpartijtje hoera, of toch niet (vanaf welke leeftijd)?

3 reacties

 • Reactielink anndene donderdag, 18 juli 2013 14:28 Geplaatst door anndene

  Een tip die ik alle ouders zou willen geven is de volgende: doe geen luier aan maar gebruik eventueel wasbare luiers, slipjes, sponzen broekjes...
  Ik ben geen ervaringsexpert maar heb met grote ogen aangezien hoe mijn dochtertje van 7 maand nu reeds anderhalve maand op het potje gaan. Wij hadden wasbare luiers en al héél snel had zij door wanneer ze geplast had. Vanaf ongeveer 5 maand begon ze te morren voor het plasje kwam en toen zijn we gestart met haar op het potje te zetten wanneer ze dit zelf aangeeft.
  Het is echt ongelooflijk maar elke keer wanneer ze dit aangeeft en ik haar op het potje zet, plast (of poept) ze. Ondertussen heb ik slecht zelden een kaka-luier en voornamelijk 's nachts een natte luier. Overdag geeft ze zelf aan wanneer ze moet gaan, al dan niet door zelf richting potje te kruipen (want dan ook steeds binnen handbereik staat).
  Natuurlijk is ze nog niet droog, maar een aversie van het potje heeft ze helemaal niet! Wat ik wel merk is dat wanneer ze in haar blote poep mag rondkruipen, ze liever 'plast waar ze staat' en wanneer ze een slipje aanheeft, ze echt aangeeft dat ze het potje nodig heeft... Ik raad dus iedereen slipjes aan en ben reuzebenieuwd naar wanneer ze écht droog zal zijn ;-)

 • Reactielink Essofavie donderdag, 06 december 2012 16:28 Geplaatst door Essofavie

  Samen een verhaaltje lezen of liedjes zingen vinden kinderen heel leuk wanneer zij op een potje zitten. Je hoeft als ouders echter niet te wachten tot je kindje eraan toe zal zijn om zindelijk te worden. Als je wilt kun je je kindje helpen om zindelijk te zijn. Zelf ben ik psycholoog, moeder van vijf kinderen (en een baby). Al mijn kinderen waren met anderhalf jaar uit de luiers. Bovendien vonden mijn kinderen en ikzelf het zindelijk maken heel leuk om te doen.

 • Reactielink Klaartje1 vrijdag, 31 augustus 2012 16:29 Geplaatst door Klaartje1

  bedankt, hier heb ik echt wat aan!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.