do22022018

donderdag 22 februari 2018

Je bent hier:Home|Zwanger|gezondheid|Drinken van zoete dranken tijdens zwangerschap kan leiden tot overgewicht baby

Drinken van zoete dranken tijdens zwangerschap kan leiden tot overgewicht baby

Beoordeel dit item
(6 stemmen)
zwanger zoete drankjesUit onderzoek blijkt dat vrouwen die kunstmatig gezoete drankjes (denk daarbij bv. aan cola light) drinken tijdens hun zwangerschap meer kans hebben op kinderen met overgewicht.

Er werden voor dit onderzoek 3.000 moeders gevolgd en zij zagen dat moeders die iedere dag frisdrank dronken tijdens de zwangerschap twee keer zo veel kans hebben op een baby met overgewicht wanneer deze de leeftijd van twaalf maanden bereikt. Volgens de onderzoekers kan het drinken van kunstmatig gezoete drankjes ervoor zorgen dat de baby in de baarmoeder al een voorkeur voor zoet ontwikkelt.

De onderzoekers kunnen hun theorie nog niet hard maken omdat in het onderzoek enkel is gekeken naar de trends rondom zwangerschap, eetgewoontes en het gewicht van baby's en niet naar de biologische link tussen deze factoren. Toch vinden de onderzoekers hun conclusie van waarde. "Zover wij weten onderbouwt dit onderzoek voor het eerst de suggestie dat bij mensen het prenataal consumeren van zoetstoffen zonder voedingswaarde bij kan dragen aan gewichtstoename en vroegtijdige obesitas bij kinderen". Eerder werden soortgelijke resultaten gevonden bij onderzoek met laboratoriumratten.

Bron: NU.nl

Lees ook:

In 10 stappen naar een gezonde zwangerschap

Ga hier naar de zwangerschapskalender


Het geheim van het gelukkige Nederlandse kind

Minder dove baby's bij betere voorlichting aan zwangere vrouwen

Informatie over babykamertrends, babyuitzet en de kosten daarvan

Tips om een zwangerschapsmasker te voorkomen

Voorkom rugpijn tijdens je zwangerschap

Stekende pijn in buik vaak bandenpijn

Lees de leuke column Namenparade