wo17012018

woensdag 17 januari 2018

Je bent hier:Home|Zwanger|gezondheid|Gezond eten voor en tijdens je zwangerschap

Gezond eten voor en tijdens je zwangerschap

Beoordeel dit item
(1 Stem)

zwanger_gras.jpgAls je zwanger bent of wilt worden, let je natuurlijk extra op wat je eet en drinkt. Je weet dat het belangrijk is om je lichaam gezond te houden voor je (toekomstige) kind. Maar waar kun je nu allemaal op letten?

Foliumzuur verlaagt kans op open ruggetje

Slik 400 microgram foliumzuur vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Dit verlaagt de kans op een open ruggetje bij je baby drastisch.

Blijf in elk geval foliumzuur slikken tot 8 weken na conceptie: dat is ongeveer 10 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Daarna is het niet meer nodig om foliumzuur te nemen, maar het is niet schadelijk als je dat wel doet. Foliumzuur zit bijvoorbeeld in veel speciale zwangerschapsvitaminepillen standaard opgenomen en het is dus goed om te weten dat het geen kwaad kan.

Te veel vitamine A is schadelijk

Te veel vitamine A is schadelijk voor je ongeboren kindje. Zwangere vrouwen mogen daarom niet meer dan 3000 microgram vitamine A per dag binnenkrijgen. Het gaat om vitamine A uit dierlijke producten en supplementen. In lever zit bijvoorbeeld veel vitamine A, het is dus beter om dit tijdens je zwangerschap niet te eten.

Vitamine D zorgt voor een goede botopbouw van je kindje

Je lichaam maakt zelf ook vitamine D aan, maar je hebt tijdens je zwangerschap extra vitamine D nodig. Vitamine D is goed voor de bot- en tandopbouw van je kindje. Deze vitamine zorgt er namelijk voor dat je lichaam de essentiële bouwstoffen kalk en fosfor uit je voeding goed kan opnemen. Bovendien speelt vitamine D een grote rol bij celgroei en celdeling. Belangrijk dus als je zwanger bent. Geadviseerd wordt om per dag 10 microgram vitamine D te slikken gedurende je zwangerschap.

Bron: Voedingscentrum

Ga hier naar de zwangerschapskalender

Informatie over babykamertrends, babyuitzet en de kosten daarvan

Tips om een zwangerschapsmasker te voorkomen

Wat wel en niet eten tijdens je zwangerschap

Voorkom rugpijn tijdens je zwangerschap

Stekende pijn in buik vaak bandenpijn