vr19012018

vrijdag 19 januari 2018

Je bent hier:Home|Zwanger|Zwanger en werk|Zwangerschapsverlof

Zwangerschapsverlof

Beoordeel dit item
(3 stemmen)

zwanger kindje erbij.jpgAls je zwanger bent, heb je in totaal recht opminstens 16 weken zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Hoe lang de verlofperiode feitelijk duurt is afhankelijk van de datum waarop je het verlof hebt laten ingaan en de datum waarop de baby daadwerkelijk is geboren. Deze totale duur van je zwangerschapsverlof kun je zelf uitrekenen.

Zwangerschapsverlof

Je kunt het zwangerschapsverlof vanaf zes weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum laten ingaan, maar moet in ieder geval vier weken voor de de uitgerekende datum ingaan. Je hebt dus 2 weken keuzevrijheid.

Bevallingsverlof

Na de bevalling heb je altijd recht op minstens tien weken bevallingsverlof. Ook al wordt je baby later geboren dan verwacht.

Voorbeelden uitgerekende datum

Wanneer je zes weken voor de uitgerekende bevallingsdatum bent gestopt met werken en de baby wordt een week te vroeg geboren dan heb je nog elf weken bevallingsverlof. In totaal heb je dus zestien weken verlof.

Wanneer je zes weken voor de uitgerekende bevallingsdatum bent gestopt met werken en de baby wordt twee weken na deze datum geboren dan heb je nog tien weken bevallingsverlof. In totaal heb je dan dus achtien weken verlof.

Ook voor meerling is het recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof minstens zestien weken: het verlof is niet per kind.

Lees hier meer over zwanger en werk

 {mos_fb_discuss:3}