za20012018

zaterdag 20 januari 2018

Je bent hier:Home|Zwanger|Zwangerschap: week tot week|41 weken zwanger: strippen eind zwangerschap?

41 weken zwanger: strippen eind zwangerschap?

Beoordeel dit item
(23 stemmen)

41wekenzwanger_strippenzwangerschap.jpgJe bent nu 41 weken zwanger en je baby is nog steeds niet geboren. Veel zwangere vrouwen zijn hun zwangerschap ondertussen een beetje zat. Het slechte slapen, het onhandige bewegen, het brandende maagzuur. Verder ben je natuurlijk superbenieuwd naar je baby. Wie is hij of zij? Wanneer je nu naar de verloskundige gaat heb je kans dat wordt voorgesteld om je te strippen. Dit strippen wordt vaak gedaan aan het einde van je zwangerschap om de bevalling op gang te helpen. Het strippen is helaas geen garantie dat je snel gaat bevallen!

 

Je baby bij 41 weken zwangerschap

Als je 41 weken zwanger bent, is je baby helemaal klaar voor de geboorte, maar blijkbaar heeft hij het nog prima naar zijn zin in jouw veilige warme baarmoeder. Vaak wordt gezegd dat je baby nu overtijd geboren zou worden. In de medische termen klopt dit niet helemaal, dan is je baby namelijk pas overtijd na 42 weken zwangerschap. In de volksmond wordt vaak al vanaf de uitgerekende datum als overtijd gesproken.

Jijzelf bij 41 weken zwangerschap

Nu je 41 weken in verwachting bent, heb je natuurlijk regelmatig contact met de verloskundige. Als er aan het einde van deze week nog geen signalen zijn dat de bevalling gaat beginnen, wordt er meestal al een afspraak in het ziekenhuis geregeld om bij de gynacaloog een echo te laten maken. Hiervan hoef je niet te schrikken. Dit is alleen maar een extra controle om er zeker van te zijn dat het nog allemaal goed gaat met je baby in de baarmoeder. De echo zelf vindt meestal plaats in het begin van de 42ste week van je zwangerschap. Als alles goed gaat, mag je weer gewoon naar huis om daar het vervolg van je zwangerschap af te wachten. En gynaecoloog zal misschien voorstellen om je te strippen (of je kunt het zelf voorstellen). Het is ook mogelijk dat je verloskundige het hierover al met je heeft gehad of dit voorstelt.

Wat betekent strippen aan het eind van je zwangerschap?

Om je te strippen moet de gynaecoloog of verloskundige een inwendig onderzoek doen en voelen of de baarmoedermond al een beetje open staat. Aan het einde van de zwangerschap heb je namelijk vaak al wat ontsluiting. Als de baarmoedermond al aan het verweken en verstrijken is en er is ongeveer 1 cm ontsluiting, dan kan de gynaecoloog of verloskundige met een vinger de baarmoedermond ingaan en de vliezen losmaken van de wand van de baarmoeder. De vliezen worden niet kapot gemaakt, dat zou infectiegevaar voor je baby opleveren! Door het losmaken van de vliezen wordt de baarmoeder geprikkeld en komt het hormoon prostaglandine vrij. Dit hormoon zorgt voor het rijpen van de baarmoedermond. Helaas is het strippen geen garantie dat je bevalling goed op gang komt. Toch kan regelmatig serotiniteit (een zwangerschap van meer dan 42 weken) worden voorkomen. Vaak veroorzaakt het strippen alleen voorweeën en zet de bevalling niet door. Toch is strippen dus zeker het proberen waard, een kunstmatig opgewekte bevalling is immers minder plezierig. Na het strippen heb je vaak wat bloedverlies, neem daarom voor de zekerheid maandverband mee als je na de 41e week op controle gaat bij je gynaecoloog of verloskundige.

Wanneer het met jou of je baby iets minder goed gaat (en dat hoeft niets ernstigs te zijn) wordt bekeken welke stap nu het verstandigste is.

*Probeer nu gratis een eigen babywebsite, super makkelijk in een paar minuten gemaakt!

Lees in zwangerschapsweek 42 over het opwekken van een bevalling

Ga hier naar zwangerschapsweek 40

Lees in zwangerschapsweek 39 over de signalen die het begin van je bevalling aangeven.

Straks ga je wellicht borstvoeding geven en als je weer gaat werken of eens uit gaat misschien ook borstvoeding kolven. Maar welke borstkolf kies je dan? Het is daarom goed om eens het overzicht van borstkolven te bekijken.

Laat je partner alvast het volgende artikel lezen: 13 Tips voor een hechte band tussen papa en baby

Aantal keren gelezen: 59713 keer

Gerelateerde items (op tag)