Werkt relatietherapie echt?
Werkt relatietherapie echt?

Werkt relatietherapie echt?

Relatietherapie wordt ook wel huwelijkstherapie of relatietherapie genoemd en heeft al vele echtparen geholpen om moeilijke relatieproblemen op te lossen. Een professionele therapeut helpt de communicatie tussen een echtpaar te vergemakkelijken op een manier die meestal gestructureerder en constructiever is dan thuis het geval zou zijn. Een open en eerlijke dialoog stelt echtparen in staat zich te concentreren op hun problemen, hoe ze die zouden kunnen oplossen en hoe ze verder zouden kunnen gaan. Het stel wordt bijgestaan door een therapeut en elke partner in het stel moet zich op zijn gemak voelen genoeg om eerlijk te praten in de hoop relatieproblemen op te lossen.

Er zijn veel relatieproblemen die met relatietherapie aangepakt kunnen worden:

  • Herstellen van intimiteit
  • Herstellen en opbouwen van vertrouwen
  • Ontrouw uit het verleden overwinnen
  • Het verminderen van schuld en agressie
  • Bespreken van financiële problemen
  • Huishoudelijke problemen oplossen en huishoudelijke verantwoordelijkheden eerlijk verdelen
  • Opvoedingskwesties
  • Zich aanpassen aan pensionering of andere uitdagende levensovergangen
  • Omgaan met relaties met anderen en het grotere gezin

Er kan een recente gebeurtenis of probleem zijn dat een crisis binnen een echtpaar veroorzaakt heeft, of misschien is de relatie in de loop van de tijd afgedreven naar een plaats waar een of beide partners zich niet gehoord, ongelukkig of onvoldaan voelen.

Heel vaak komt een echtpaar naar ons toe als ze met elkaar in conflict zijn of als ze een crisis in hun relatie hebben doorgemaakt. Een verlies van vertrouwen, financiële problemen en seksuele kwesties zijn enkele van de meer voorkomende redenen waarom paren parencounseling zoeken. Soms zullen paren therapie benaderen nadat ze gescheiden zijn in de hoop te proberen weer bij elkaar te komen.

Relatietherapie zoekt de problemen

Relatietherapie kan paren helpen om alle problemen te onderzoeken die aangepakt moeten worden
Vaak is de kern van ons werk gericht op het vermogen van een stel om met elkaar te communiceren en hoe de communicatie verbeterd kan worden.

Het negeren of vermijden van moeilijke gesprekken is zelden nuttig. Bij elke sessie relatietherapie krijgt ieder de kans om zijn gevoelens te bespreken en een reactie van zijn partner te horen. Bij relatietherapie gaat het om zowel spreken als luisteren – het is belangrijk dat elke partner de gevoelens van de andere partner hoort en begrijpt. Dit houdt vaak in dat je een stapje terug moet doen en vastgeroeste houdingen en perspectieven los moet laten.

Therapie geeft ruimte om te horen wat je partner zegt. Dit kan een vitale stap zijn om wonden te helen en vooruit te komen.

Relatieproblemen zijn zelden de schuld van één partner in het stel

Elk stel heeft zijn eigen unieke reeks van relatiedynamieken. Deze erkenning en begrip van de relatiedynamiek is een belangrijk onderdeel van het proces van relatietherapie. Counseling helpt paren erkennen dat beide partners verantwoordelijk zijn voor de relatie en beiden een rol spelen in problematische dynamiek.

Relatietherapie schept een vertrouwelijke ruimte waar beide partners zich op zichzelf en hun relatie kunnen concentreren, weg van hun drukke leven en gezin. Door tijd voor zichzelf te nemen en zich op hun relatie te concentreren, kunnen echtparen nieuwe perspectieven vinden of moeilijke realiteiten onder ogen zien.

De relatietherapeut is een onpartijdige derde partij

Een goede relatietherapeut zal geen partij kiezen. Het stel zal in staat zijn samen moeilijkheden te navigeren en te onderhandelen, met de hulp van een ervaren, onpartijdige derde. Relatietherapie zal onenigheid niet altijd uit de weg ruimen, maar het moet beide partners helpen elkaar duidelijker te begrijpen, wat buiten de therapie misschien niet mogelijk is.

Relatietherapie is zinvol. Binnen een echtpaar is er vaak een grote hoeveelheid wrok, gekwetstheid, woede en emotionele geschiedenis. Emoties staan vaak in de weg dat een stel effectief met elkaar kan praten. Onopgeloste gevoelens uit het verleden kunnen moeilijk te overwinnen zijn. Een ervaren relatietherapeut kan de gesprekken in therapie in goede banen leiden, zodat er een zekere mate van vooruitgang wordt bereikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.