Voer een slaapritueel in voor je baby. Door dit vaste ritueel is het voor je baby makkelijker de dag af te sluiten en te accepteren dat het nu bedtijd is. Dit kan problemen als het niet willen slapen van je baby en veel huilen ’s nachts wellicht voorkomen. Je kunt onderaan dit artikel meer gratis Slaaptips voor je baby aanvragen. Met dit complete overzicht van slaaptips kun je de slaapproblemen van je baby met een zeker gevoel aanpakken. Daarnaast ontvang je ook een tabel met daarin de globale hoeveelheden slaap die baby’s van verschillende leeftijden nodig hebben.
Geef je baby z’n eigen slaapritueel
Een slaapritueel geeft je baby de gelegenheid om te accepteren dat de dag voorbij is en het tijd is om te gaan slapen. Dit ritueel kan in ieder gezin anders zijn. De een zegt beneden alle favoriete speeltjes gedag, de ander zingt altijd een aantal slaapliedjes. Dan naar de badkamer voor het poetsen van de tanden (zodra de eerste tandjes doorkomen!) en het wassen.In de slaapkamer van jebaby doe je de pyjama aan. Wanneer je baby nog heel klein is, is het niet per se nodig voor de nacht een pyjama aan te doen. Sommige babykleertjes voor overdag zijn even zacht als pyjama’s. Sommige baby’s vinden het slapen in een inbakerdoek of bakerzakje prettig. Lees voor meer informatie over inbakeren het artikel Inbakeren brengt rust.Lees voor heel kleine baby’s ook het artikel over Slaapsignalen bij baby’s en de rust en regelmaat voor je baby
Dan is het tijd om naar bed te gaan. Nog een kus en een aai. En dan is het echt tijd om te gaan.Veel baby’s hebben het nodig om even te huilen voordat ze in slaap vallen. Dit kan soms best heftig huilen zijn. Wanneer dit korter duurt dan een minuut of 10 is het niet verontrustend.
Kalmeer je baby iedere 10 minuten kort
Soms gaat je baby een nieuwe fase in en kan het ineens niet meer makkelijk inslapen of wordt het ’s nachts vaker wakker. Toch gewoon hetzelfde slaapritueel blijven houden en ’s nachts even kort kalmeren. Indien je baby blijft huilen, kun je na 5 tot 10 minuten terug gaan om je baby te kalmeren. Blijf echter niet bij je baby tot het slaapt. Hij moet immers leren zelf in slaap te vallen. Mocht je baby blijven protesteren (= hard huilen), dan kun je iedere 10 minuten kort teruggaan om je baby weer tot rust te brengen.
Bijzondere situaties voor je baby
Natuurlijk kunnen er periodes zijn waardoor je als ouder toch wat soepeler met deze regels om wilt gaan. Bijvoorbeeld bij ziek zijn, een verhuizing of de geboorte van een broertje of zusje. Vaak zie je dat het wel weer lastig is om je baby aan te wennen weer alleen in slaap te vallen. Begin hiermee dus weer zo snel mogelijk.