Vakantie staat voor veel mensen voor lekker vrij, zon, rust en ontspanning, maar is dat ook zo?
Als ik kijk naar mijn eigen thuissituatie merk ik dat mijn oudste zoon (5 jaar), die nu in groep 2 zit het nauwelijks trok tot de zomervakantie. We hebben hem zelfs de laatste weken voor de vakantie op woensdag thuisgehouden, zodat hij een beetje kon bijtanken. Bij de start van de vakantie merkte ik dat hij het moeilijk vond om in het”vakantie ritme” te komen: er is dan geen vastomlijnd programma zoals op school. Er is ook veel niet ingevulde tijd, wat weer kan leiden tot conflicten met zijn jongere broertje.
Herkent u de signalen al?
Niet weten wat hij/ zij moet doen, zich vervelen, vragen als “wanneer gaan we op vakantie of logeren bij oma.” Vult u zelf maar aan…..
In mijn werk als autisme en ADHD coach bespreek ik voor iedere vakantie die specifieke vakantie voor, omdat ik van te voren weet dat het een lastige tijd kan zijn/worden.
Een situatie uit de praktijk:
Ik coachte een gezin met een jongen met autisme en hij had een jonger zusje. Ouders gaven bij mij aan dat ze elke vakantie aanliepen tegen het feit dat de kinderen zich niet goed konden vermaken en niet goed wisten wat er te gebeuren stond. Ik voelde de vraag al aankomen: Hoe zouden we dat op kunnen lossen?
We hebben toen het volgende gedaan:
- een duidelijke volgorde in de dag aangebracht
- Een visuele vakantieagenda (van 6 weken vakantie) => zie voorbeeld in het plaatje
- Elke zondagavond een kort “familieberaad”
Ouders zijn samen met de kinderen aan de slag gegaan met het maken van zo’n visuele agenda. Het leuke was dat de kinderen zelf ook mee dachten wat voor activiteiten ze wilden gaan doen. Voor de kinderen werd op deze manier heel helder hoe de dag, maar ook de vakantie eruit zou gaan zien. Ook wisten ze wat er stond te gebeuren en ze konden ook met elkaar terugkijken wat ze al gedaan hadden.
7 Tips om de vakantie leuk door te komen met je kinderen
- Schrijf voor jezelf alle activiteiten op die je zeker nog gaat doen (op vakantie gaan, logeren, dagjes weg enzovoort).
- Ga samen met je kind(eren) om tafel om een visuele agenda te maken . Je tekent op een A3/A4 papier de vakantieweken (opgedeeld in dagen) die nog komen gaan. Je kunt ook gebruik maken van plaatjes als je kinderen nog niet kunnen lezen. Dit SAMEN doen met je kind(eren) is van essentieel belang, omdat je hiermee een gezamenlijk commitment maakt/creëert aan het programma.
- Vul samen met de kinderen de activiteiten in die nog staan te gebeuren.
- Hang de agenda op een zichtbare plaats (bepaal die plaats SAMEN met de kinderen): bijvoorbeeld de koelkast deur. Als de kinderen dan vragen hebben over wat er staat te gebeuren, dan kun je ze verwijzen naar de plaats waar het ophangt.
- Probeer op een vakantiedag toch een volgorde aan te brengen: tijden van opstaan, eten en naar bed gaan, dit geeft voor kinderen structuur aan de dag.
- Bespreek op zondagavond na het avondeten de week voor met de kinderen, zodat ze weten wat er staat te gebeuren (zo hebben ze het alvast een keer gehoord).
- Geniet van elkaar en geef je kind(eren) bewust complimenten
By the way, deze tips gelden niet alleen voor gezinnen die een kind hebben met Autisme of ADHD.
Laat hieronder even weten hoe jouw vakantie is verlopen!