Je eigen ik

In Roombeek geef ik via de gemeente Enschede kinderyoga in een atelier. Hiervoor mag ik sleutels afhalen. In eerste instantie krijg ik die hele muziekkast niet open. Huismeester erbij, even olie erop, klaar. In de kast zie ik allerlei knoppen en een dubbele cd speler. De cd erin, dan telt ie terug vanaf 4 min 36, ok…Ik probeer een knop. Zoef zoem zoef, versnelt de cd. Nee dat is niet de bedoeling. Nog een knop….zoefffff. Goed 10 minuten vlak voor de kinderyoga begint ren ik op sokken het gebouw prismare door op zoek naar de huismeester. Hij krijgt na wat versnellingen de muziek aan. In versnelling “kiek’n wat hut wordt” kan deze kinderyoga beginnen.

Je eigen ik

Kinderen kunnen vanuit zichzelf bewegen, uiten, praten, doen, ervaren, observeren en naar eigen inzicht doen. Het gaat om de ervaring, de beleving. Het gaat om de eigen grens van elk kind. Vanuit jezelf reageren en handelen. Als ik een lach zie van een kind, of trots of verrukking of enthousiasme of welke energie / actie dan ook, dan zie ik het kind groeien. Mooi!

In het atelier

Naschoolse kinderyoga geef ik in het atelier in Enschede. Mooi ook de spiegelwand waar de kinderen zichzelf en de yogahoudingen die ze maken kunnen bekijken. Op een gegeven moment zijn er meerdere kinderen, een stuk of 12. Omdat de leeftijd varieert denk ik na over welke kinderyoga ik aanbied. We gaan honkballen, schaatsen, draaien, barsten uit als een vulkaan en draaien rondjes op muziek van Coldplay. Daarna samenwerkingsoefeningen zoals de kruiwagen die jong en oud leuk vinden. Ook zij gaan voelen met de steentjes. Elke keer sta ik er van te kijken hoe interessant de kinderen dit vinden en hoe zij op hun eigen manier vorm geven.

Zand, water en zon

Op een zonnige dag zoeken we een goede vriend in Bussum op. Hij vertelde ons al eerder over een mooie speeltuin met water. Via de hei lopen we er naar toe. Het restaurant oogt vind ik Italiaans / Afrikaans en Sebas loopt snel naar de speelhuisjes met water. Hij heeft een zwembroek aan, net als vele andere kinderen. Er is een pomp als een soort douche die kinderen zelf kunnen bedienen. En nog een andere pomp die op een lager punt in een bak met paadjes uitkomen. Schitterend. Kinderen en volwassenen lol. Peuters stampen in de plassen onder het huisje. Jurgen lekker op een picknickkleed en wij aan bier en rosé.

Lekker bewegen

Ook ben ik net als vorig jaar gevraagd mee te werken aan een sportdag voor groep 3, 4 en 5 van scholen uit Enschede. Yoga geven buiten op een grasveld, lekker in het groen. De kinderen komen in groepjes van 15 tot 18. We beginnen met de warming up. De Cd-speler draait een nummer, we doen yogahoudingen en dan mogen de kinderen samenwerkingsoefeningen doen. We hebben de ruimte op het veld en ze doen onder andere vliegtuigen, helikopters, storm, paarden en ook de rots. Ook ik vlieg bijna net zo hard met ze mee.

SUPERB!

Na de bevalling van Jurgen ben ik weer lekker terug bij Ank van de poweryoga. Weerzien van medecursisten, mijn lijf strekken, balanceren, krachtopbouw en met de afwisseling van meditatie. In de zomer volg ik een workshop “Aerial yoga”. Bij een yogaschool in Enschede, “waar (staat op de website) ik 4 zaterdagen in een hangmat mag spelen”. Lijkt me SUPERB!kinderyogatip landkaart

Landkaart

 • Je ziet een landkaart voor je.
 • Er staan gekleurde lijnen op.
 • Deze lijnen zijn wegen
  die naar bijzondere plekken gaan.
 • Kies een kleur en volg die van begin tot het eind.
  Waar ben je aangekomen?
  Adem rustig in en uit.
  Hoe voelt het om je eigen weg te volgen?

Deze “Landkaart” Kinderyogakaart komt uit de Kindermeditatiekaarten van Helen Purperhart (www.kinderyoga.nl). “De fantasierijke, geleide meditaties zijn een aanzet om bewustwording bij kinderen vanaf 7 jaar te bevorderen. Iedere meditatie neemt het kind mee naar een plek in zichzelf, waar het tot rust komt en veiligheid en zelfvertrouwen vindt en antwoorden op vragen krijgt. Zo leert het om opnieuw te kijken naar situaties in het dagelijks leven en om zichzelf te ontdekken. Ook volwassenen kunnen de kaarten gebruiken – met hetzelfde resultaat.”

Bij yoga is het erg belangrijk je eigen grens aan te voelen. Blijf niet langer in een houding dan prettig voelt. Forceer niet, maar geniet.

Over de schrijver
Hoi! Ik ben Shanna, nieuwe blogger op tipsvoorwerkendeouders.nl. Ik ben 28 jaar en ik heb 2 meiden van 4 en 7. Ik ben 6 maanden geleden weer begonnen te werken toen de jongste naar school mocht. Ik vind het heerlijk, maar ook een heel gepuzzel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.