Thuiswerken: een ideale oplossing
Thuiswerken: een ideale oplossing

Thuiswerken: een ideale oplossing?

Thuiswerken kan een ideale oplossing zijn voor werkende ouders. Dit kan op structurele of incidentele basis. Dit kan een hoop tijd en stress schelen, bijvoorbeeld omdat je niet in de file staat of omdat je kind ziek is. Maar pas op, thuiswerkers hebben de neiging om te veel te werken. Maak over het thuiswerken daarom duidelijke afspraken, zowel op het werk als thuis.

Structureel thuiswerken

Misschien zijn er afspraken op het werk te maken om structureel één of meerdere dagen in de week thuis te werken. Zo ontloop je de file en kun je je eigen tijd indelen. Kijk bijvoorbeeld naar schoolgaande kinderen, als ze overblijven zijn ze zo’n zes uur achter elkaar op school. In die tijd heb jij er een flink deel van je werkdag opzitten. Dikke kans dat een rapport waar je anders anderhalve dag over doet, lang en breed in die tijd af is.

Overigens vindt niet iedereen thuis werken een prettig vooruitzicht: ongezellig, moeilijk kunnen stoppen met werken, boterhammen naast de computer in plaats van gezellig met collega’s in de kantine.

Uit ervaring blijkt ook dat telewerkers snel te veel werken. Het is dus belangrijk dat je in staat bent een scheiding te maken tussen werk en privé.

Incidenteel thuiswerken

Maar ook op incidentele basis kan thuiswerken een goede oplossing zijn. Een ouder met een zieke baby of kind kan wellicht een halve (of misschien zelfs hele) dag thuiswerken. Tijdens de slaapjes van de baby kan er gewerkt worden. Zo komt (een deel van) het werk toch af en kost het maar een halve in plaats van een hele verlofdag. Dit soort oplossingen zijn vaak wel bespreekbaar op het werk. De werkgever heeft immers ook liever dat het werk afkomt en je zelf de halve dag verlof bekostigd. Indien een werkgever hierin niet flexibel is, wordt de kans groter dat ouders zich in geval van nood zelf ziek melden. Je zieke kind moet nu eenmaal verzorgd worden en als er geen andere oplossing voor handen is…. Dit is voor werkgevers natuurlijk veel vervelender en kostbaarder.

Wie wel, wie niet

Tele- of thuiswerken is niet voor iedereen geschikt. Een arts kan onmogelijk z’n patiënten via de computer verzorgen. Maar een deel van zijn papierwerk kan hij best thuis doen. Een bouwvakker kan niet anders dan buiten de deur werken. Telewerken is mogelijk als je ten minste een deel van je werk zelfstandig achter de computer kunt doen.

Over de schrijver
Hoi! Ik ben Shanna, nieuwe blogger op tipsvoorwerkendeouders.nl. Ik ben 28 jaar en ik heb 2 meiden van 4 en 7. Ik ben 6 maanden geleden weer begonnen te werken toen de jongste naar school mocht. Ik vind het heerlijk, maar ook een heel gepuzzel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.