5 tips om voor de beste middelbare school te kiezen

Jouw kind is klaar met de basisschool, nu breekt de volgende fase aan: de middelbare school. Bij het kiezen van de geschikte middelbare school komt al genoeg kijken. Daarom kun je in dit artikel 5 tips lezen die je zeker kunt gebruiken in de zoektocht naar de perfecte middelbare school.

Begin op tijd met oriënteren

Het kiezen van de perfecte middelbare school begint natuurlijk bij de oriëntatieperiode. In de ene plaats of stad kan dit langer duren dan de ander. Als er enorm veel scholen zijn in jouw omgeving, probeer dan eerst een selectie te maken. Nadat je de beste middelbare scholen uit hebt gekozen, is het belangrijk de open dagen te bezoeken. Zo kan jouw kind goed de sfeer proeven en zo de goede school kiezen. Begin op tijd met oriënteren, dit proces kan lang duren. Probeer in groep 7 al te beginnen. Zo ben je goed voorbereid.

Verschillende soorten onderwijs

Ga na welke verschillende soorten onderwijs er zijn en welke het beste bij jouw kind of gezinssituatie past. Wil je graag dat jouw kind naar een christelijke middelbare school gaat? Zoek dan een christelijke school bij jou in de buurt en ontdek of dat bij jouw kind past. Woon jij in of dichtbij Nijkerk? Bekijk dan eens de christelijke school Nijkerk, een school die mavo, havo, atheneum, gymnasium en technasium aanbiedt.

Probeer eens verder te kijken

Wanneer je weinig opties hebt kan het zeker helpen om eens verder te kijken. Wellicht heb je liever niet dat jouw kind met het openbaar vervoer naar school reist of een lange afstand moet fietsen, maar dit kan uiteindelijk wel meer opties bieden. Een lange fietstocht kan soms vervelend zijn, maar zo komt jouw kind wel fris en wakker aan op school!

Open dagen

En als je een middelbare school bezoekt die zich aan jouw eisen voldoet, dan is het ook belangrijk om op een aantal dingen te letten. Schrijf een aantal vragen op die jij of jouw kind wellicht wil stellen tijdens zo’n open dag. Bepaal ook wat jij en jouw kind belangrijke factoren vinden van een goede school. Zorg dan ook dat je tijdens een open dag voldoende mensen hebt gesproken om genoeg informatie te hebben. Dit gaat de uiteindelijke keuze een stuk makkelijker maken.

Hoe voelt je kind zich bij de school?

Dit is misschien wel het allerbelangrijkste. Hoe voelt jouw kind zich bij de school? Voelt hij of zij zich fijn tijdens de open dag? En wat is jullie eerste indruk van de leraren? Ook is het belangrijk dat een school goede ondersteuning biedt als er door een student of ouder om verschillende redenen aan de bel getrokken wordt.

Over de schrijver
Hoi! Ik ben Shanna, nieuwe blogger op tipsvoorwerkendeouders.nl. Ik ben 28 jaar en ik heb 2 meiden van 4 en 7. Ik ben 6 maanden geleden weer begonnen te werken toen de jongste naar school mocht. Ik vind het heerlijk, maar ook een heel gepuzzel.