In dit artikel behandelen we zwanger worden, zwangerschap, bevalling en nazorg. Hierbij zoomen we in op het dekken van de ziektekosten (zorgkosten), en wat van belang is om rekening mee te houden betreft de zorgverzekering.
Basisverzekering vergoed niet alles
Rondom zwanger worden, controles en de bevalling komt er veel voorlichting en zorg bij kijken. In de basisverzekering is veel zorg opgenomen, soms met te betalen eigen bijdrage. Maar laten we eerst naar de basisverzekering zelf kijken.
Naturapolis, combinatiepolis en restitutiepolis
Welke van deze 3 polisvormen je hebt kunnen bepalen waar jij onder behandeling bent. Dat heeft namelijk te maken met het ziekenhuis waarna jij ‘graag’ afreist. Is het dichtstbijzijnde ziekenhuis, of het ziekenhuis waar je voorkeur naar uit gaat in contract volgens je basisverzekering?
- Vrije zorgkeuze heb je met de restitutiepolis in 2023 kies je altijd de zorgverlener waar je op dat moment gebruik van wilt maken. Of er nou wel of geen onderlinge overeenkomst is.
- Beperkte vrije zorgkeuze heb je met de combinatiepolis, daarbij zijn alle ziekenhuizen gecontroleerd. Wijkverpleging kan hierbuiten vallen, maar dat heeft niks met de lokale kraamhulp te maken.
- Weinig zorgkeuze heb je met de naturapolis. In praktijk zie je dat hier circa 70% van de landelijke zorgverleners gecontracteerd is. Hierbij is het dus goed opletten. Kom je toch bij een niet gecontracteerde zorgverlener, dan geldt er een vergoeding van 60 tot 80% van dit marktconforme tarief. Er volgt dus mogelijk een forse rekening.
De beste zorgverzekering an sich is dan ook de restitutiepolis. De combinatiepolis volstaat ook zeker voor de zwangerschap, bij de naturapolis is het extra opletten geblazen.
Spoedzorg altijd vergoed
Bij spoed wordt zorg in elk ziekenhuis volledig vergoed, ongeacht het type zorgpolis dat je hebt. Wanneer het spoed is, daarover beslissen de zorgmedewerkers.
Aanvullende zorgverzekering zwangerschap
Waar het type zorgverzekering van invloed op is, dat is nu duidelijk. De meeste zorg voor zwangere vrouwen wordt ook vergoed, waarop dan ook geen eigen risico van toepassing is. Wel wordt het eigen risico in de volgende gevallen aangesproken:
- Laboratoriumonderzoek
- Ziekenhuisvervoer
- Medische nazorg
Voor overige verloskundige zorg geldt er geen eigen risico. Wel kan er een eigen bijdrage worden betaald, waarvoor je je aanvullend verzekeren kan.
Vergoeding aanvullende zorgpolissen
Bevallen in het ziekenhuis, of in een kraamhotel, zonder medische noodzaak is geen enkel probleem. In 2023 ontvang je daarover een vergoeding van 230 euro. De meerkosten betaal je echter zelf, onder het mom van eigen bijdrage. En daarvoor kan je je verzekeren.
Een zwangerschapscursus, lactatie deskundige zorg, borstkolf apparatuur en eventueel TENS apparaat kunnen worden vergoed met de aanvullende verzekering.
Kraamzorg wordt deels vergoed, waarbij je per uur € 4,70 eigen bijdrage betaalt. En ook voor deze kosten kan je je verzekeren.
De beste zorgverzekering zwangerschap
Wat de beste zorgverzekering voor jou is, dat is dus helemaal afhankelijk van je eigen voorkeuren. Het type basisverzekering is belangrijk, en waarvoor je je aanvullend wilt verzekeren ook. De dekkingen tussen verzekeraars onderling wisselen namelijk enorm. En dat geldt ook voor de zorgpremie.
Laat je inspireren wat de beste zorgverzekering voor zwangerschappen is. En beoordeel daarna zelf wat je gaat kiezen. Overstappen van zorgverzekering kan in de periode 13 november tot 31 december. Tot 31 januari kan je bovendien nog aanvullende modules (bij dezelfde verzekeraar) activeren.