Nu mijn oudste kind bijna 11 jaar is en mijn jongste 8 jaar hebben we een behoorlijke hoeveelheid leuke kinderfeestjes achter de rug. De meeste kinderfeestjes waren een groot succes. Gelukkig maar, je kind leeft hier immers toch weken, zo niet maanden naar toe. Ook, gelukkig omdat je hier zelf vaak veel tijd, energie en geld in steekt.
Hoe zorg je ervoor dat het kinderfeestje een succes wordt?
Hierbij mijn 5 succesfactoren in het kort:
Zorg voor een leuke groep kinderen
Dit heb je niet altijd in de hand, want ik ben er zelf niet voor om bepaalde kinderen uit te sluiten. Bovendien vind ik zelf eigenlijk alle kinderen wel leuk, maar sommige kinderen zijn gewoon heeeeeel erg druk. En op kinderfeestjes zorgen deze kinderen ervoor dat minstens de helft van de andere kinderen ook heeeeeel erg druk worden. En voor je het weet, ben je niet aan het genieten van een leuk kinderfeestje, maar voel je jezelf een politie-agent in de hoogste staat van paraatheid.
Beperk de tijdsduur
Ik ben persoonlijk voor kinderfeestjes die niet te lang duren. Ik vind het prima als mijn kinderen naar feestjes gaan die wel lang duren. Maar de spanningsboog van wat ik zelf leuk vind, wordt na een aantal uren vliegensvlug minder. Dan komen ook vaak de eerste irritaties en gezeurtjes bij de kinderen. Hoogste tijd om te stoppen, op het hoogtepunt wat mij betreft dus.
Zorg voor afwisseling
Dat doet vaak wonderen. Zorg er zeker bij jongens voor dat de activiteiten zich in een redelijk tempo opvolgen. Laat tussendoor geen kliertijd ontstaan. Zeker in de jongensleeftijd 6 – 10 jaar moet alle tijd tussendoor opgevuld worden. Dat kan trouwens ook met een leuk kort tussendoor spelletje of even tikkertje op een parkeerplaats. Maar als je zelf niets bedenkt, dan heb je kans dat je huis wordt afgebroken terwijl jij nog even snel de gebaksbordjes in de vaatwasser zet. Beter dus om die gebaksbordjes maar even te laten staan en je actief met de kinderen te bemoeien. Mijn ervaring is dat dit met een groep meisjes veel minder nodig is, die praten nog nog wat na over alle cadeautjes die zijn gegeven/gekregen.
Kijk goed naar je eigen kind
Op de verjaardag van je eigen kind is het natuurlijk vooral belangrijk dat je eigen kind het naar de zin heeft. Wordt het niet te druk voor hem/haar? Wil hij/zij graag naast een bepaald vriendje of vriendinnetje? Ik zou zeggen, gewoon doen. Het is tenslotte zijn/haar grote dag! Vandaag mag het!
Tips als je jarige job het niet meer leuk vindt
Dit zal vast niet overal hetzelfde zijn, maar toen mijn kinderen jonger waren, gebeurde het heel vaak dat mijn kind moest huilen op de eigen verjaardag. Ik hoorde dit ook regelmatig van andere moeders. Oorzaken: het werd te druk, schreeuwende kinderen, kinderen die aan de nieuwe cadeautjes kwamen, kinderen die nog steeds niet naar huis gingen (feestje was ook nog niet afgelopen;), kinderen die allemaal naast de jarige wilde zitten/staan/aanraken/trekken/etc., vermeende oneerlijkheid over weet-ik-veel-wat, of juist dat het feestje te kort duurde en kinderen nog niet naar huis mochten. Het kan soms frustrerend zijn als ouder, zeker als je kind blijft huilen en jij ondertussen ook nog 6 tot 10 andere stuiterballen probeert te entertainen. Het beste werkt vaak toch om de gevoelens van je kind heel serieus te nemen, ookal lijkt het nergens over te gaan. Voor je kind zijn al deze emoties lastig om mee te dealen. Stel jezelf maar eens voor dat al je visite ongeveer je nieuwe dure parfum opspuit (en nog eens en nog eens), hardhandig je mooie boek doorragt, bijna die nieuwe vaas uit de handen laat glippen en oeps daar is al een klein stukje scherfje afgebroken van één nieuw gebaksbordje (ach, dat ziet toch niemand zegt je partner nog, grrrrr). Wij zouden dat ook NIET LEUK VINDEN!
Je kunt je kind helpen door bijvoorbeeld duidelijk aan hoelang het feestje nog duurt. Natuurlijk geef je bij de kinderen die op visite aan hoe ze met de cadeautjes moeten omgaan. Dit kan voor je kind al voldoende houvast geven om het nog even vol te houden.