Zittend werken: zo voorkom je lichamelijk ongemak

Het overgrote deel van de dag brengen we zittend door. Zittend op de bank bij het kijken naar onze favoriete serie, zitten tijdens het avondeten, tijdens het lunchen en dan ook nog eens achter het bureau of tijdens een meeting. Wanneer je zittend werk doet, kan het erg lastig zijn om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid beweging te komen. Bovendien is het lichaam van nature niet gemaakt om langdurig achtereen te zitten. Doe je dit wel, dan kan dit veel lichamelijk ongemak veroorzaken. Misschien herken je dit zelf ook wel.

Maar hoe los je dit dan op? Je kunt zittend werk niet vermijden als je nou eenmaal achter een bureau moet plaatsnemen. Gelukkig betekent dit niet dat er helemaal niets is wat je zou kunnen doen. In dit artikel geven we enkele tips om bij zittend werk zoveel mogelijk lichamelijk ongemak te voorkomen.

Denk aan de ergonomie

Op de eerste plaats is het van belang om aan de ergonomie te denken. Een bureaustoel kiezen is hierbij echt ontzettend belangrijk. Dit bepaalt immers je volledige zithouding. Een ergonomische bureaustoel moet perfect op jouw lichaam, lengte en zithouding kunnen worden afgestemd. Standaard bureaustoelen zijn namelijk afgestemd op de gemiddelde Nederlanders. Meestal voor een persoon van circa 1.80 en met een draagkracht tot maximaal 120 kilo. Als je buiten deze normen valt, zal de stoel voor jou nooit fijn zitten.

Je werkgever hoort rekening te houden met de ergonomie. Merk je dat jouw bureaustoel helemaal niet ergonomisch is? Dan sta je volledig in je recht om een betere stoel te eisen. Werk je echter als zelfstandige vanuit huis? Dan is dit natuurlijk jouw eigen verantwoordelijkheid. Probeer hier niet op te besparen. Geef liever wat meer uit voor bureaustoel npr 1813 en geniet van minder lichamelijk ongemak, dan dat je settelt voor minder en daardoor volledig uit de running raakt.

Probeer 30 minuten matig tot intensief te bewegen

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid beweging is dertig minuten. Hierbij kan het om matig tot intensief bewegen gaan. Je hoeft dus niet naar de sportschool. Ook een stukje fietsen of wandelen is voldoende. Dit lijkt niet veel, maar het is verbazingwekkend om te horen hoeveel mensen dit niet halen.

Tijd om daar verandering in te brengen. Stimuleer jezelf daarom echt om iedere dag even een rondje te wandelen. Eventueel lekker naar de speeltuin te gaan met de kinderen. Een balletje trappen of gewoon lekker lol hebben en samen rondrennen. Dit zijn de kleine momenten die voor heel veel extra lichamelijke beweging zorgen. En dan hoef je niet eens naar de sportschool!

Staand werken

Probeer indien mogelijk ook tijdens het werken zoveel mogelijk momenten van beweging in te plannen. Bijvoorbeeld door regelmatig staand werk te verrichten. Zo zijn er tegenwoordig speciale statafels waaraan je zou kunnen werken. Op die manier hou je je lichaam actief.

Is dit niet mogelijk? Probeer dan minimaal elk uur even op te staan en je lichaam te strekken. Eventueel door even wat drinken te halen, iets aan een collega te vragen of gewoon even een strekoefening te doen.

Over de schrijver
Hoi! Ik ben Shanna, nieuwe blogger op tipsvoorwerkendeouders.nl. Ik ben 28 jaar en ik heb 2 meiden van 4 en 7. Ik ben 6 maanden geleden weer begonnen te werken toen de jongste naar school mocht. Ik vind het heerlijk, maar ook een heel gepuzzel.