Thuiswerken met kinderen, zo lukt het je

Thuiswerken met kinderen in huis kan een hele opgave zijn. De lijn tussen werk en privé vervaagt. Kinderen zullen je aandacht vragen maar je wilt natuurlijk ook je werk gedaan krijgen. In dit artikel geven wij je een paar realistische en handige tips zodat het jou lukt om productief te zijn tijdens je thuiswerkdagen met de kleintjes in huis.

Je verwachtingen

Het is niet realistisch om te denken dat thuiswerken goed lukt terwijl de kinderen in huis zijn en je dezelfde productiviteit zal opleveren als wanneer je op kantoor bezig bent. Privé en werk gaan door elkaar lopen. Je kinderen hebben je tijdens de dag nodig en zullen een deel van je aandacht opvragen. Stel daarom je verwachtingspatroon bij.

Werken met kinderen in huis vraagt tijd en aanpassingsvermogen. Je kunt niet verwachten dat je thuis net zoveel uren achter elkaar kunt werken als op kantoor.

Creëer een goede werkplek

Met z’n allen aan de keukentafel zitten is misschien gezellig, maar werken gaat dan niet lukken. Als je een kantoor of werkkamer in huis hebt, zorg er dan voor dat je de mogelijkheid hebt om je af te zonderen. Laat je kinderen begrijpen dat het niet de bedoeling is dat zij keer op keer je kantoorkamer binnen komen stormen. Een simpel niet-storen bordje op je deur kan hierbij behulpzaam zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een belangrijk telefoontje hebt, is het handig dat ook de rest van de huishouding weet dat ze niet zomaar binnen kunnen lopen.

Een goede werkplek vraag niet alleen om afzondering. Ook je bureaustoel en bureau hebben invloed op je productiviteit. Met het kantoormeubilair van Havic kun jij je werkplek zo inrichten dat je effectief kunt werken en een goede houding hebt tijdens het werken. Kies bijvoorbeeld een design bureaustoel, deze zorgt voor genoeg comfort en is ook nog eens mooi om te zien.

Zorg voor ritme en goede afspraken

Wanneer je thuiswerkt is het verstandig te proberen de normale kantoortijden aan te houden. Probeer hierbij zoveel als mogelijk een ritme te volgen. Sta bijvoorbeeld op tijd op, begin vroeg en lunch op een tijdstip dat ook op kantoor gangbaar is.

Als je een partner hebt die ook thuiswerkt, maak dan goede afspraken. Bepaal samen wie wat doet op welk moment. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om in shifts te werken, waarbij jij de ochtend werkt en je partner in de middag. Werk dat is blijven liggen kun je in de avond opnieuw oppakken.

Communicatie met je leidinggevende en collega’s

Met kinderen in huis kan je werkdag soms heel anders verlopen dan gepland. Uiteindelijk zul je er zelfs aan wennen dat dingen anders lopen dan je gewend bent. Communiceer hier duidelijk over met je leidinggevende en collega’s. Zo kunnen zij begrip opbrengen voor je situatie en houd je ze niet in het duister.

Zoek een goede balans tussen je privéleven en werk

Thuiswerken kan als gevolg hebben dat je juist extra veel werkt. Op elk moment van de dag kun je je laptop openklappen en even bezig gaan. Terwijl je op kantoor na het afsluiten van je werkdag dit waarschijnlijk niet doet.

Het is natuurlijk geen enkel probleem als je in de avond soms nog even een paar werkuren meepakt. Maar laat dit niet uit de hand lopen. Probeer je werkdag op normale tijden af te sluiten. Zo kun je ook nog even genieten van wat vrije tijd en samen zijn met je gezin.