Tips voor als je baby de fles weigert

Sommige borstvoedende moeders komen vlak voordat ze weer aan het werk moeten tot de onaangename ontdekking dat hun baby de fles weigert. Sommige baby’s zijn echt hardnekkige flesweigeraars. Dit is ook niet zo vreemd als je het bekijkt vanuit je baby. Wat wil je liever? Bij mama aan de borst, lekker warm en intiem precies zoals je gewend bent of een rare speen in je mond waarmee je niet weet wat je ermee moet. Logisch toch, dat je baby geen fles wil.

Als je baby echt niet uit de fles wil drinken, kan dit een hoop stress veroorzaken bij met name de moeder. Want hoe moet dit nu straks? Hier volgen een aantal tips waarmee je je baby rustig kunt laten wennen aan het uit de fles drinken.

Meestal kunnen problemen met het uit de fles drinken voorkomen worden door op het juiste moment te beginnen met het wennen van gekolfde melk uit een flesje. Het meest ideale moment is rond 5 tot 6 weken. De borstvoeding is dan goed op gang en je kindje weet precies hoe dat werkt. Verder accepteert je baby op deze leeftijd een vreemd flesje ook heel makkelijk en zal hij automatisch in een reflex gaan zuigen. Wacht je tot je baby een week of 10 is of nog langer dan is het reflexmatige zuigen afgenomen en reageert je baby vaak afwijzend op deze voor hem vreemde manier van drinken.

Wat kun je zelf doen om je baby te laten wennen aan het drinken uit de fles?

Blijf zelf rustig!

Dit is de allerbelangrijkste tip! Hoe moeilijk dat ook is, het is echt van essentieel belang voor je baby om het mogelijk te maken om aan iets nieuws te wennen. Verder is het ook van belang voor de borstvoedingsproduktie, anders heb je kans dat die ook terugloopt. Probeer iedere methode die je toepast een paar dagen, anders geef je je baby niet de kans het nieuwe te leren.

Laat iemand anders de fles geven

De meeste baby’s accepteren de fles makkelijker van je partner of oma. Vaak hebben ze wel haarfeil door of mama in de buurt is of niet. Zorg er dus voor dat je zelf niet in de buurt bent.

Zorg voor exact de juiste temperatuur

Geef de verse gekolfde melk (accepteren ze ook makkelijker dan flesvoeding die weer heel anders smaakt en gekolfde melk uit de vriezer smaakt ook iets anders dan verse) precies op de juiste temperatuur. Wat ook kan helpen is ook te zorgen dat de speen op de goede temperatuur is, hou deze dan even onder de warme kraan. Het is handig om steeds kleine hoeveelheden gekolfde melk in een flesje te doen, zodat je met kleine beetjes (bv. 20 of 30 ml) kunt oefenen. Het is zonde als je een volle fles gekolfde melk moet weggooien omdat je baby deze weigert. Je hebt er een hoop moeite voor gedaan. Sommige eigenwijze baby’s drinken ineens juist als de temperatuur anders is (maar dat is een minderheid).

Probeer verschillende houding en plekken

Soms drinkt een kindje in een andere voedingshouding, die wel of niet lijkt op hoe je borstvoeding geeft of in een wipstoeltje. Ook een andere plaats in huis kan helpen (bv. je slaapkamer als je daar soms ook voedt). Het is het proberen waard.

Zorg voor een rustige omgeving

Zorg er in ieder geval voor een rustige omgeving. Doe de televisie uit en hou een druk peuterbroertje of zusje even uit de buurt.

Probeer het op verschillende tijdstippen

Over het algemeen is het goed om te oefenen wanneer je baby uitgerust is en niet te veel honger heeft. Je baby is dan hopelijk in een goede stemming om iets nieuws te proberen. Wanneer je baby echt honger heeft, dan zal het niet het geduld hebben om te proberen iets uit die fles te krijgen. Dan wil hij gewoon snel bij mama drinken. Je kunt ook eens proberen om je baby een fles te geven wanneer hij bijna slaapt. Dit werkt bij sommige baby’s ook redelijk goed, omdat ze dan automatisch beginnen te zuigen (zonder dat ze zich afvragen wat dat rare ding is).

Probeer verschillende soorten spenen

Tommee Tippee (extra breed, meest lijkend op borst), Avent (vrij brede speen), dental, smalle speen.

Ga niet te lang door met oefenen

Het is ook belangrijk om niet te lang door te gaan met oefenen. Wanneer je baby erg overstuur raakt, stop er dan mee. Je baby moet geen aversie tegen de fles krijgen, dan ben je nog verder van huis.

Stimuleer het zuigreflex

Je kunt het zuigreflex bij je baby stimuleren door bijvoorbeeld eerst je pink in zijn mondje te steken en hem te laten zuigen. Vervolgens doe je de fles ernaast en haal je je eigen pink weg. Ook het strelen rond het mondje kan stimulerend werken.

Probeer het met fingerfeeding of uit een bekertje

Als niets werkt kun je bij een jonge baby kun je nog proberen of finger feeding werkt. Ook kun je cupfeeding (speciaal klein bekertje) proberen of bij wat oudere baby’s een gewoon bekertje of een rietje. Je kunt de melk eventueel ook op een lepeltje geven. Ze wennen dan aan het gevoel dat iets anders in hun mond zorgt voor de melk.

Heb een gesprek met het kinderdagverblijf of oppas

Blijft je baby de fles weigeren en komt de dag dat je weer aan het werk gaat steeds dichterbij? Plan dan een gesprek met het kinderdagverblijf (bv. tijdens het wenuurtje). Meestal zijn ze heel behulpzaam en zullen ze de meest ervaren en rustige leidster het veel laten proberen, en gaan er vaak rustiger mee om dan bv. je partner (die toch vaak beetje zenuwachtig worden van zo’n brullend rood aangelopen babytje). Op het kinderdagverblijf zijn er altijd wel leidsters die het heerlijk vinden om juist deze uitdaging aan te gaan en zeer geduldig en liefdevol op allerlei manieren proberen je kindje te helpen aan de fles te wennen. Probeer hier vertrouwen in te hebben! Voor de oppas (of oma) geldt hetzelfde. Met veel geduld en liefde wennen vrijwel alle baby’s uiteindelijk aan het drinken uit de fles.