28 weken zwanger: baby is levensvatbaar
28 weken zwanger: baby is levensvatbaar

28 weken zwanger: baby is levensvatbaar

Als je 28 weken zwanger bent, heb je een een grote mijlpaal bereikt! Mocht je baby onverhoopt al na 28 weken zwangerschap ter wereld komen, dan heeft hij een redelijke kans om het te overleven! Je baby is levensvatbaar dankzij de moderne medische technologie! Maar na 28 weken zwangerschap is het natuurlijk nog veel te vroeg om geboren te worden en veel beter als hij nog een tijdje doorgroeit in de veilige omgeving van je buik. Toch is het wel goed om rond deze tijd een voornaam voor je baby gekozen te hebben. Je moet de naam tenslotte wel een tijdje op je in laten werken om te voelen of het echt bij jullie past.

Je baby bij 28 weken zwangerschap

Nu je 28 weken in verwachting bent, is je baby al 35 centimeter lang en heeft de gewichtsgrens van gemiddeld 1 kilogram bereikt! Jongetjes wegen trouwens gemiddeld iets meer dan meisjes. Op dit punt in de zwangerschap is dat verschil gemiddeld 50 gram. Belangrijker nieuws is dat je baby een redelijke kans heeft te overleven, mocht hij nu geboren worden. Wel zal je baby nog een lange tijd in de couveuse moeten om zich daar verder te ontwikkelen. Je baby kan nog niet zijn eigen temperatuur regelen buiten het lichaam van de moeder en verder zijn de longen nog onvoldoende ontwikkeld.

Jijzelf bij 28 weken zwangerschap

In deze fase van je zwangerschap kun je ’s nachts last krijgen van kramp in je kuiten of benen. Dat is erg vervelend en wordt veroorzaakt door kalkgebrek. Heb je hier last van, drink dan voor het slapen gaan een glas warme melk. Je valt dan ook makkelijker in slaap. Wanneer je ’s nachts wakker wordt met kramp in je kuit(en) kun je dit weg krijgen door te zitten op je bed en je benen recht voor je en je tenen naar je neus te strekken. Masseer vervolgens je kuit om spierpijn en herhaling te voorkomen.

Over de schrijver
Hoi! Ik ben Shanna, nieuwe blogger op tipsvoorwerkendeouders.nl. Ik ben 28 jaar en ik heb 2 meiden van 4 en 7. Ik ben 6 maanden geleden weer begonnen te werken toen de jongste naar school mocht. Ik vind het heerlijk, maar ook een heel gepuzzel.