Eerste echo (7, 8, 9, 10, 11, 12 weken echo)

De eerste echo vindt meestal plaats rond de 10 weken, daarom wordt deze echo ook wel 10 weken echo genoemd. Soms vindt de eerste echo al eerder plaats, met 7, 8 of 9 weken, maar met 11 of 12 weken komt ook voor. Wanneer de eerste echo heel vroeg in je zwangerschap plaatsvindt, is er een aanzienlijke kans dat deze echo vaginaal wordt uitgevoerd. Via een inwendige echo is de foetus namelijk beter te zien.

Eerste echo: inwendige echo of uitwendige echo?

Voor jou is het van belang om vooraf te weten of de echo via de vagina of via de buikwand wordt uitgevoerd. Wanneer je een uitwendige echo heb, moet je met een volle blaas komen.Bij een inwendige echo zit een volle blaas juist in de weg. Soms wordt eerst geprobeerd om de echo uitwendig uit te voeren en wanneer dit niet lukt, wordt alsnog de echo vaginaal gedaan. Je kunt je misschien ongemakkelijk voelen bij het idee van een inwendige echo, maar het is totaal niet nodig om je hierover zorgen te maken. De echoscopist of gynacoloog die deze uitvoert, zijn zeer ervaren en zullen je zeker op je gemak stellen. Voor hun is het gewoon dagelijks werk. Maar waarschijnlijk vergeet jij ook alles om je heen zodra je voor het eerst het hartje van je baby ziet kloppen. Vind je het erg vervelend bespreek dit dan met de echoscopist, zij zal dan waarschijnlijk alsnog proberen omde echoeerst uitwendig te uit te voeren. Wanneer je slank bent, is de kans groter dat dit lukt, maar het ligt aan meer factoren, dus je weet het nooit vooraf.

Hartje op de echo!

Het moment dat je voor het eerst je baby ziet is fantastisch! Je kunt alle onderdelen van je baby goed zien, het hoofdje, armpjes en beentjes. De echoscopist zal controleren of alles goed is met je baby en of hij zich goed ontwikkeld. Hoogstwaarschijnlijk kom je samen met je partner. Hij (of zij) wil natuurlijk ook niets missen en dolgraag zijn kleintje in het echt bewonderen. Mocht je partner niet mee kunnen komen, laat dan zeker iemand anders meegaan. Je kunt dan de vreugde delen, maar het is natuurlijk ook altijd mogelijk dat je minder goed nieuws krijgt. Je hebt dan in ieder geval iemand bij je die je kan steunen en naar huis kan brengen. Waarom wordt deze eerste echo eigenlijk uitgevoerd?

  • Om vast te stellen of de foetus zich in de baarmoeder bevindt
  • Om vast te stellen dat de zwangerschap intact is, dat wil zeggen dat het hartje klopt
  • Om te zien of het een eenling of een meerling is
  • Om de duur van de zwangerschap vaststellen: de afmetingen van het kind geven een vrij nauwkeurige indruk van de termijn en de uitgerekende datum
  • Om vast te stellen of de baarmoeder en eierstokken er normaal uitzien

8 Weken echo

Wanneer je rond 8 weken de echo al krijgt, is er natuurlijk minder te zien dan wanneer je rond 10 of 12 weken de echo ondergaat. De echo vindt daarom vaak rond de 10e zwangerschapsweek plaats. Bij een 6 of 7 weken echo is het meestal nog niet mogelijk om het hartje te zien kloppen. Het hartje is dan nog volop in de maak en gaat vanaf 7 weken daadwerkelijk kloppen. Alleen met een medische indicaties kunnen er meerdere echo’s plaatsvinden. Anders wordt er slechts één echo uitgevoerd rond de 10 weken en later krijg je dan nog de 20 weken echo aangeboden.

Over de schrijver
Hoi! Ik ben Shanna, nieuwe blogger op tipsvoorwerkendeouders.nl. Ik ben 28 jaar en ik heb 2 meiden van 4 en 7. Ik ben 6 maanden geleden weer begonnen te werken toen de jongste naar school mocht. Ik vind het heerlijk, maar ook een heel gepuzzel.