Steeds meer ouders kampen met stress en depressiviteit: hoe voorkom je dit?

Hoe voorkom je als ouder dat de stress je teveel wordt? Iedereen die gelooft dat het ouderschap makkelijk is, heeft vast zelf geen kinderen. Natuurlijk geniet je enorm van de kinderen. En je krijgt er uiteraard heel veel voor terug. Maar dat betekent niet dat er geen lastige momenten zullen zijn. Bijvoorbeeld wanneer de kinderen elkaar onderling weer in de haren vliegen en je na de vijfde keer die dag er toch echt wel klaar mee bent. Of wanneer alle kinderen op een andere plek moeten zijn om te gaan sporten en je je niet in tweeën of drieën kunt splitsen. Of wanneer je gewoon enorm moe bent en de kinderen energie blijven vragen. Soms zijn er dagen waarbij alles tegenzit. Dan teer je op de dagen die goed gaan.

Maar wat als je merkt dat je energieniveau niet meer stijgt? Als je steeds meer stress ervaart en zelfs depressieve klachten ontwikkelt? Je bent hier zeker niet alleen in. Steeds meer ouders kampen met deze klachten. Maar hoe voorkom je dit?

Pak vaker een rustmoment

Maar hoe dan? We horen het je denken. Regelmatig probeer je immers een kop koffie te zetten en zit je deze vervolgens weer koud op te drinken. Een boek lezen of even naar de televisie kijken is er vaak ook niet bij.

Toch is het belangrijk om hier tijd voor te maken. En dit kan van alles zijn. Je kunt zelfs twee vliegen in één klap slaan door tijdens het schoonmaken je rust te pakken. Plaats de kinderen maar eens voor de televisie, zet zelf muziek aan en koptelefoon op. Vervolgens ga je aan de schoonmaak. Gebruik je Jura reinigingstabletten voor je koffiemachine, zodat je voortaan weer heerlijke (warme!) koffie kan zetten, ruim je de vaatwasser uit en weer in, haal je een doekje langs de meubels of ga je even stofzuigen. Door de muziek en even minder geluid van de kinderen kom je tot rust en ondertussen komen de dagelijkse klussen ook weer af.

Sta een half uur eerder op

Slaap is heilig. Zeker met jonge kinderen. Daarom denk je er misschien liever niet aan om nog eerder op te staan. Toch kan het wel helpen om de dag rustiger te beginnen. Dat half uurtje kan het verschil maken. Bijvoorbeeld doordat je een uitgebreide douche kunt pakken, je je helemaal gereed kunt maken en misschien alvast tijd hebt om ongestoord te ontbijten of te sporten. Het is maar een half uur, maar het maakt wel dat je de dag veel rustiger opstart en daardoor ook lekkerder in je vel zit.

Maak een wekelijkse planning

Plan elke zondag een moment in waarop je de weekplanning gaat maken. Doe dit echt elke week. Schrijf de afspraken van de kinderen op, de afspraken van jullie als ouders, eventuele werktijden en huishoudelijke klussen die echt gedaan moeten worden. Zo moet een koffiemachine bijvoorbeeld minimaal elke drie maanden ontkalkt worden. Schrijf je dit niet op, dan wordt het vast vergeten. Hetgeen wat later weer extra stress oplevert. Schrijf dit daarom op in de weekplanning en leg eventueel de Jura ontkalkingstabletten alvast klaar. Zo worden dit soort kleine dingen niet meer vergeten en ervaar je doordeweeks minder veel stress.

Over de schrijver
Hoi! Ik ben Shanna, nieuwe blogger op tipsvoorwerkendeouders.nl. Ik ben 28 jaar en ik heb 2 meiden van 4 en 7. Ik ben 6 maanden geleden weer begonnen te werken toen de jongste naar school mocht. Ik vind het heerlijk, maar ook een heel gepuzzel.