Het verschil tussen LEGO, Playmobil en DUPLO
Het verschil tussen LEGO, Playmobil en DUPLO

Het verschil tussen LEGO, Playmobil en DUPLO

Iedereen kent de drie populairste bouwpakket merken wel. Zowel jongens als meiden spelen met de bouwpakketten en er is voor elke leeftijd wel een geschikt pakket. Maar voor welk merk moet je kiezen en wat zijn de verschillen nu precies? En waar kan je überhaupt allemaal uit kiezen? Wij vertellen je hier alles over.

LEGO

Dit valt echt onder de categorie bouwspeelgoed waar echt mee gebouwd wordt en het daar ook om draait. Daarnaast bevatten de meeste bouwpakketten ook poppetjes waar mee gespeeld kan worden, maar de focus ligt echt op het bouwen. Er zijn veel verschillende pakketten te krijgen. Kijk eens naar lego top1toys. Wat een voordeel van LEGO is, is dat het goed is voor de ontwikkeling van de fijne motoriek van een kind. Evenals de creativiteit en het krijgen van inzicht. LEGO bestaat voornamelijk uit allerlei kleine blokjes die op elkaar geklikt kunnen worden. Vaak wordt vier jaar als de leeftijd gezien waar LEGO geschikt voor is. Vanaf die leeftijd snappen ze de bouwpakketten, maar is het ook redelijk veilig door de kleine onderdeeltjes.

Playmobil

Bij dit type bouwspeelgoed draait het voornamelijk om het spelen met poppetjes en het creëren van een fantasierijk verhaal. De poppetjes van Playmobil hebben vaak lachende gezichtjes. Daarnaast zijn er veel verschillende accessoires, voertuigen en gebouwen bij de pakketten van Playmobil te krijgen. De pakketten zijn vaak makkelijk in elkaar te zetten en zijn dus iets makkelijker dan de pakketten van LEGO. Playmobil wordt vaak vanaf een jaar of vier gebruikt.

DUPLO

Ook dit type bouwspeelgoed valt echt onder de categorie bouwen. Het valt eigenlijk onder LEGO en is een grotere variant. Daarnaast is het voordeel van DUPLO dat het bijdraagt aan het ontwikkelen van de fijne motoriek van een kind. Ook bevordert het inzicht en creativiteit. DUPLO heeft grotere blokken die op elkaar geklikt moeten worden. Hierdoor is deze variant veilig, omdat de stukken groot zijn. DUPLO is geschikt voor een leeftijd tussen de anderhalf en vijf jaar.

Thema’s

De grootste overeenkomst van de drie soorten is dat er bij elk merk verschillende soorten thema’s te krijgen zijn. Zodra je weet welk thema een kind leuk vindt, kan je hier op zoek naar gaan en kijken of er nog meer te krijgen is binnen dit thema. Houd in ieder geval altijd rekening met de leeftijd. Sets voor een oudere leeftijd kunnen gevaarlijk zijn voor een jonger kind. Daarnaast is er dus keuze op basis van interesses en ook op basis van moeilijkheidsgraad. Houd een kind van veel uitdaging? Dan kan je sneller kiezen voor een set van LEGO of DUPLO. Mocht iemand houden van fantasierijke verhalen en wat minder van bouwen, schaf dan een Playmobil set aan.

Over de schrijver
Hoi! Ik ben Shanna, nieuwe blogger op tipsvoorwerkendeouders.nl. Ik ben 28 jaar en ik heb 2 meiden van 4 en 7. Ik ben 6 maanden geleden weer begonnen te werken toen de jongste naar school mocht. Ik vind het heerlijk, maar ook een heel gepuzzel.