Beiden werken en veel geld verdienen: kijk alsnog kritisch naar jullie uitgaven

Twee werkende ouders bij elkaar verdienen ongetwijfeld een hoop geld. Het modaal inkomen in ons land is € 44.000 per persoon. Voor twee werkende ouders brengt dit dus een gezamenlijk modaal inkomen van € 88.000 met zich mee. Voldoende geld om heerlijk en onbezorgd te leven. Geldt dit ook voor jullie? Dan ben je wellicht geneigd om naar dit salaris te leven. Logisch, maar tegelijkertijd ook onverstandig.

Het advies is niet voor niets pluk de dag. Je moet vandaag in het moment leven, maar je moet ook rekening houden met de toekomst. Hebben jullie beiden bijvoorbeeld een 100% baanzekerheid? Waarschijnlijk niet. Of willen jullie mogelijk in de toekomst aan meer kinderen beginnen? Ook dan is het goed mogelijk dat jullie minder gaan verdienen. Het is daarom verstandig om te allen tijde kritisch naar jullie uitgaven te kijken.

Pas je leven niet te veel op je salaris aan

Bij veel jongere werkenden is dit een gevaarlijke valkuil. Zij gaan na hun studie plots meer geld verdienen, waardoor zij ook veel meer geld uit gaan geven. Onder aan de streep gaan ze er hierdoor niet echt op vooruit. Het is daarom voor hen belangrijk om hun leven niet direct te veel op hun salaris aan te passen. Dit wordt ook wel Lifestyle inflatie genoemd. Ook al verdienen jullie nu samen goed, je hebt geen zekerheid dat dit ook in de toekomst zo blijft. Pas daarom niet te veel je leven op je salaris aan, maar leef bewust.

Kijk goed naar de lopende rekeningen

Als werkend stel heb je wellicht niet volledig zicht op je financiën. Dat inzicht zou je wel moeten krijgen. Vooral door goed naar je lopende rekeningen te kijken. Blijkt bijvoorbeeld dat jullie heel veel geld aan de zorgverzekering kwijt zijn? Met een nieuwe zorgverzekering kiezen, kun je eenvoudig veel geld besparen.

Dat is dan ook direct het moment om naar de aanvullende zorgverzekering te kijken. Mogelijk heb je zo’n verzekering lopen, terwijl je die niet meer nodig hebt. Dat geldt ook voor abonnementen op producten of diensten waar je eigenlijk niets mee doet. Het is dan een goed idee om ook die diensten op te zeggen.

De valkuil bij werkende mensen is dat ze (te) druk zijn. Het in beeld brengen van de financiën schiet er hierdoor wel eens bij in. Alleen al bovengenoemde voorbeelden laten zien dat je hier toch tijd voor vrij moet maken.

Bespaar geld en laat jullie vermogen groeien

Voor iedereen is het interessant om geld te besparen. Zelfs voor een miljonair. Als je geld weet te besparen, hou je simpelweg meer geld over aan het einde van de maand. Dit geld kun je vervolgens inzetten om je vermogen te laten groeien. Dit doe je bijvoorbeeld door het op een gunstige spaarrekening te zetten of door je geld te beleggen. Ook is het een goede idee om een gezonde financiële buffer te hebben. Dan kun je met een gerust hart je vermogen laten groeien. Dit mooie proces begint dus bij het kritisch kijken naar jullie uitgaven.

Over de schrijver
Hoi! Ik ben Shanna, nieuwe blogger op tipsvoorwerkendeouders.nl. Ik ben 28 jaar en ik heb 2 meiden van 4 en 7. Ik ben 6 maanden geleden weer begonnen te werken toen de jongste naar school mocht. Ik vind het heerlijk, maar ook een heel gepuzzel.