Kinderen en de zorgverzekering: hoe zit het?

We weten natuurlijk allemaal dat iedere Nederlander verplicht is om een zorgverzekering af te sluiten. Maar, hoe is de zorgverzekering geregeld als je kinderen hebt? Hieronder vertellen we je meer.

Zijn de kinderen meeverzekerd bij de ouder?

We benoemden het net al even: iedere Nederlander moet een zorgverzekering afsluiten. Dat geldt ook voor jouw kind, ook al is hij of zij nog geen achttien jaar. In dat laatste geval kun jij jouw kind meeverzekeren op jouw zorgverzekering. Voor jouw kind hoef je geen extra premie te betalen. Bovendien is de basisverzekering uitgebreider dan die van jou als ouder. Check bij jouw zorgverzekeraar welke zorgkosten er precies gedekt worden voor jouw kind.

Binnen vier maanden zorgverzekering regelen

Ben je zwanger en zit de bevalling eraan te komen? Dat is mooi nieuws. Toch komt er ook een boel geregel op je af, zoals het afsluiten van een zorgverzekering van jouw baby’tje. Na de geboorte heb je vier maanden de tijd om jouw zorgverzekering te laten weten dat je jouw kind wil laten meeverzekeren. Dit neemt niet veel tijd in beslag: je hoeft alleen maar contact op te nemen met jouw zorgverzekeraar. Dit kan zowel via de telefoon als via de mail. Na de bevestiging van de zorgverzekering is jouw kind meeverzekerd op jouw polis, tot aan het achttiende jaar.

Achttien jaar: zelf een zorgverzekering afsluiten

Wordt jouw kind binnenkort achttien jaar? Dan is er een reden voor een groot feestje! Toch komt er vanaf het achttiende levensjaar ook een boel geregel om de hoek kijken. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een zorgverzekering. We snappen dat jij als ouder jouw kind wil helpen met het afsluiten van een passende zorgverzekering.

Zorgverzekeringen vergelijken

Een goede tip: ga zorgverzekeringen vergelijken samen met jouw kind. Weet je niet goed waar je moet beginnen? In dat geval is het handig om een vergelijkingssite te gebruiken. Zo is een zorgverzekering 2023 vergelijken via Poliswijzer een aanrader, want via deze site krijg je een overzicht van alle zorgverzekeraars die een zorgverzekering aanbieden.

Vul de behoeften in van jouw kind, zoals eventuele aanvullende vergoedingen voor bijvoorbeeld de fysiotherapie. Vervolgens verschijnt er een lijst met alle zorgverzekeraars inclusief de premie en de dekkingen. Zit er een passende zorgverzekering tussen? Dan kun je een zorgverzekering afsluiten met een klik op de knop. Vanaf dat moment moet jouw kind zelf de premie betalen en het eigen risico van 385 euro. Je kunt ook nog checken of jouw kind recht heeft op zorgtoeslag.

Over de schrijver
Hoi! Ik ben Shanna, nieuwe blogger op tipsvoorwerkendeouders.nl. Ik ben 28 jaar en ik heb 2 meiden van 4 en 7. Ik ben 6 maanden geleden weer begonnen te werken toen de jongste naar school mocht. Ik vind het heerlijk, maar ook een heel gepuzzel.