Hoe maak je van je woonkamer een chique ruimte?

Het creëren van een chique look voor je huis kan lastig zijn. Zeker als je champagnesmaak hebt met een limonadebudget.

Maak je geen zorgen: je hoeft geen persoonlijke lening af te sluiten of je eerstgeboren kind te verkopen om thuis een chique uitstraling te krijgen. Het komt gewoon neer op een paar belangrijke ontwerpkeuzes en decoroverwegingen.

Vandaag hef ik het deksel op mijn geheimen om luxe looks te creëren voor minder geld, in een ruimte waar we de meeste tijd doorbrengen: de woon- en eetkamer.

Eettafel & stoelen

Kies voor een eettafel met wat visueel gewicht. Dikkere poten, een grovere bovenkant en in een afwerking/materiaal dat laat zien dat er vakmanschap heeft plaatsgevonden, zoals zichtbare houtnerf of afgeschuinde randen.

Vermijd tafels met een glanzend fineer. Het schreeuwt goedkoop, goedkoop, goedkoop. Vermijd eigenlijk helemaal witte houten tafels. Ze zijn niet verfijnd genoeg en zullen het uiterlijk van de eetkamer naar beneden halen. Een eettafel van marmer of glas-in-lood is hier een absolute winnaar.

Eetkamerstoelen die sculpturaal zijn en uitstraling hebben, is wat u zoekt. Goedkope kunststoffen en hoezen zijn uit. Alles met een interessante vorm of vloeiende lijnen is wat je wilt. Nogmaals, het gaat om het zien van een duidelijk vakmanschap of op zijn minst het idee dat het een ontwerpproces heeft doorgemaakt. Je wilt geen stoelen die helemaal onder de tafel weggestopt worden en niet gezien worden. Een ronde rug met hoge armen is een goed idee. Ze hebben namelijk ruimte nodig om een ​​beetje van de tafel te zitten en te ademen.

Banken & fauteuils

In een verfijnde woonkamer moet de bank strakke lijnen hebben. Dat betekent dat gezwollen armen uit zijn, ronde vormen een no-go zijn, en alles met te veel versieringen zoals stiksels is ook uit.

Een verfijnde kamer heeft alles te maken met ruimte, dus kijk naar banken die op poten van de grond zijn verheven. Als het om fauteuils gaat, kies dan voor een fauteuil in een materiaal dat contrasteert met je bank.

Leren sling stoelen en stalen mesh stoelen zijn momenteel in de mode. Over het algemeen zijn deze stoelen meer voor de show dan voor comfort, dus probeer iets te kiezen dat aanvoelt als een kunstwerk op zich.

Koffie- en bijzettafels

Kies geen salon- of bijzettafel die bij je eettafel past. Het moet anders aanvoelen, maar toch stilistisch spreken met de andere meubels in de ruimte.

Als je eettafel van hout is, kies dan voor een salontafel van marmer of glas. Een glazen tafel met messing of roestvrijstalen poten zou een geweldig idee zijn, of een marmeren salontafel met stalen poten zou ook werken. Heb je al eens gekeken op Eurekaconceptshop.nl? Daar vind je een geweldige verzameling van marmeren salontafels.

Zorg ervoor dat het formaat van jouw salontafel niet de hele kamer in beslag neemt. Als de ruimte krap aanvoelt, verliest het onmiddellijk zijn gevoel voor verfijning. Less is more, zorg dus voor voldoende ruimte rond de tafel.

De belangrijke details

Een verfijnde kamer is vrij van snuisterijen. Elk decorstuk vult een ruimte en heeft een doel. De stukken moeten ook bijzonder en doordacht aanvoelen.

Plaats bijvoorbeeld op een eettafel een grote vaas of schaal en plaats er bloemen in, in plaats van drie kleinere vazen samen te proppen.

Hetzelfde geldt voor salontafels. Zet een stapel designboeken, een sculpturale presse-papier en een vaas met bloemen (of een plant) neer en je bent klaar. Zet een oppervlak nooit vol met te veel kleine snuisterijen. Elke rommel is een no-go.

Materiaalkeuzes

Vanzelfsprekend draait het in elke verfijnde ruimte om de materialen die je kiest. Zorg ervoor dat jouw meubels en decors een combinatie zijn van marmer, messing, massief hout, glas, fluweel, linnengoed, leisteen, leer en onyx.

Als je je woon- en eetkamer benadert met de bovenstaande regels in gedachten, weet ik zeker dat je een chique look kunt neerzetten die verfijnd aanvoelt zonder al te hard te proberen … en dat limonadebudget onder controle te houden.

Over de schrijver
Hoi! Ik ben Shanna, nieuwe blogger op tipsvoorwerkendeouders.nl. Ik ben 28 jaar en ik heb 2 meiden van 4 en 7. Ik ben 6 maanden geleden weer begonnen te werken toen de jongste naar school mocht. Ik vind het heerlijk, maar ook een heel gepuzzel.