Overgewicht bij kinderen is een groeiend probleem

Recent is het rapport ‘Nederland de Maat Genomen’ van de RIVM verschenen. Daarin is te lezen dat meer dan de helft van de Nederlanders (30-70 jaar) te zwaar is: 60 procent van de mannen en 44 procent van de vrouwen. Bij 13 procent van de mannen is zelfs sprake van obesitas en bij 14 procent van de vrouwen. Dit zijn verontrustende cijfers. Maar als we kijken naar overgewicht bij kinderen zijn die cijfers ook schrikbarend: in 2010 was 1 op de 8 kinderen te dik en 1 op de 12 had obesitas. De verwachting is zelfs dat in 2015 ongeveer 1 op de 5 kinderen lijdt aan obesitas!

Oorzaken overgewicht bij kinderen

De belangrijkste oorzaken van overgewicht bij kinderen liggen in verkeerde eetgewoonten en een gebrek aan lichaamsbeweging.
Kinderen spelen steeds minder vaak buiten, ze worden veelal met de auto naar school gebracht en ze brengen uren achter de televisie en computer door. Ook zetten ouders steeds vaker kant-en-klaar-maaltijden op tafel. Die maaltijden zijn veelal vetter en calorierijker dan zelfgemaakte maaltijden. MAAR het is natuurlijk te kort door de bocht om te zeggen dat het de schuld van de ouders is. Geen enkele ouder wil zijn eigen kind dik maken! Ouders zitten veelal met de handen in het haar en weten echt niet hoe ze het overgewicht moeten aanpakken.

Gevolgen overgewicht bij kinderen

Overgewicht heeft grote gevolgen. Er zijn sociale maar ook lichamelijke gevolgen en die worden bij kinderen meestal zwaar onderschat. Dikke kinderen krijgen een de stempel opgedrukt dat zij dom, lui en lelijk zijn. Ook is nog al eens sprake van afwijzing, pesten en soms ook andere vormen van mishandeling. Dikke kinderen hebben vaak al vaag fysieke klachten zoals snel kortademig zijn, pijn aan lies of dijen en knieën. Ook zie je steeds meer kinderen met te hoge bloeddruk- en cholesterol-waarden. Op jongere leeftijd komt type 2-diabetes steeds vaker voor. Het lichaam maakt wel insuline aan maar de lichaamscellen raken daar ongevoelig voor. Met alle gevolgen van dien…

Lost overgewicht vanzelf op?

Vaak wordt gezegd dat het “puppy vet” van zelf weer verdwijnt als kinderen in de lengte gaan groeien. Niets is minder waar! Vanaf 9 jaar is de kans zeer groot dat kinderen dik blijven, te weten 80%! Bij niet obese kinderen is die kans slechts 14%. Maak dus niet de fout om maar te wachten totdat het overgewicht over gaat want hoe langer je wacht hoe moeilijker het wordt om op een gezond gewicht te komen.

Kinderen in de groei

Kinderen zitten in de groei en zijn dus volop in ontwikkeling zowel lichamelijk en geestelijk. Hiervoor hebben ze de juiste voedingsstoffen nodig. In de praktijk bestaat de voeding vaak voor een groot deel uit suikers en verkeerde vetten. Zij veroorzaken niet alleen overgewicht bij kinderen, maar leiden ook tot een verlies aan concentratievermogen en tot vermoeidheid.

Uitdaging

Het hebben en houden van een gezond gewicht is een grote uitdaging. Bij volwassenen maar ook bij kinderen. Overgewicht is niet alleen een probleem binnen de gezondheidszorg, maar ook een belangrijk maatschappelijk vraagstuk. Slechts 5% van alle dikke kinderen is te dik door een medische oorzaak. Belangrijk is dus uit te zoeken waarom je kind te dik is. Zet je kind niet zomaar op een dieet. Daardoor kunnen namelijk snel ernstige tekorten ontstaan aan goede voedingsstoffen. Vraag hulp aan professionals zoals SLIM KidZ. Zij weten hoe ze je kind weer veilig op een gezond gewicht kunnen krijgen.

Geschreven door Ingrid Koopman-Mak van SLIM KidZ, zelf moeder van drie kinderen en gediplomeerd gewichtsconsulent.

Over de schrijver
Hoi! Ik ben Shanna, nieuwe blogger op tipsvoorwerkendeouders.nl. Ik ben 28 jaar en ik heb 2 meiden van 4 en 7. Ik ben 6 maanden geleden weer begonnen te werken toen de jongste naar school mocht. Ik vind het heerlijk, maar ook een heel gepuzzel.