Alleenstaande moeder en de balans tussen werk en kinderen

Zaten er maar 4 uren extra in de dag. Dan kwam je er misschien eens aan toe om de koelkast schoon te maken, je kind naar zwemles te brengen én die opdracht op werk in een keer goed af te ronden. Maar helaas, ook alleenstaande moeders moeten het doen met de 24 uur die in een dag zit. Om deze tijd zo goed mogelijk te gebruiken en als alleenstaande moeder de balans te vinden tussen je werk en kinderen vind je hieronder hulpvolle tips.

 1. Manage je verwachtingen op werk en thuis
  Als je hebt afgesproken om meer te doen dan je eigenlijk kan, zal je altijd een onrustig gevoel hebben. Het heeft geen zin om je op werk helemaal rot te werken en dan daarna het werk ook nog eens naar huis mee te nemen. Als je te veel werk hebt, moet je met je baas gaan praten om dit recht te zetten. Het is niet makkelijk, maar om balans te vinden moet je voor jezelf opkomen. Het is niet asociaal, maar verantwoordelijk. Je zult je werk beter voelen, waardoor je uiteindelijk ook beter gaat presteren.
 2. Vraag hulp
  Als alleenstaande moeder hoef je echt niet alles alleen te doen. Wees niet bang om hulp te vragen. In een forum voor alleenstaande moeders kun je vragen stellen aan moeders in dezelfde situatie als jij. Maar ook je vrienden en familie kunnen vast weleens de boodschappen voor je doen of op de kinderen passen. Hier mag je echt wel gebruik van maken zonder schuldgevoel.
 3. Volg je tijdschema
  Als je met je baas hebt overlegt dat je altijd 5 uur van werk moet vertrekken om de kinderen van school af te halen, doe dat dan ook. Door altijd vast te houden aan je eigen schema is het voor iedereen duidelijk dat hier geen uitzonderingen voor zijn. Door helder te zijn over je tijdschema, kan je het ook duidelijk communiceren.
 4. Leg aan je kinderen uit wat “werk” betekent
  Als je de hele week werkt, vraagt je kind vast weleens waarom je nooit overblijfmoeder bent. Leg dan duidelijk uit dat je moet werken, om ervoor te zorgen dat er eten in huis is, om op vakantie te gaan en om kleren van te kopen. Leg aan je kinderen uit dat er kosten zijn, zoals huur, electriciteit, gas, internet, benzine etc. die elke maand weer betaald moeten worden. Deel de verantwoordelijkheid met je kinderen, zodat ze gaan begrijpen waarom je werkt.
 5. Tijd om te ontspannen
  Een handige manier om te kunnen ontspannen is door steeds in een ander jasje te kruipen. Op werk draag je het “werkjasje”, thuis je “thuisjasje”en op vakantie of in het weekend je “ontspanjasje”. Zorg er op die manier voor dat je ook in je hoofd bent, waar je moet zijn. Als je het weekend zonder de kinderen bent, omdat die bij je partner zijn en je bent bang om ze te missen, zorg dan dat je iets voor jezelf gaat doen. Lekker naar de film, een koffie drinken met vrienden of lekker de stad in voor een nieuwe broek.
 6. Regel als alleenstaande moeder de kinderopvang extra goed
  Laat diegene die op je kinderen past, heel goed weten hoe belangrijk het is dat hij of zij op tijd is en wat er gedaan moet worden. Als je weet dat er goed op je kinderen wordt gelet kan je ook met een gerust hart naar werk gaan. En zit je ook niet tijdens werk elk half uur naar huis te bellen om te checken of alles nog wel goed gaat. Vertrouw je kinderopvang of oppas en laat zien dat je blij je met ze bent. Vraag ondertussen regelmatig met je kinderen of het allemaal goed gaat op school en/of met de oppas.
Over de schrijver
Hoi! Ik ben Shanna, nieuwe blogger op tipsvoorwerkendeouders.nl. Ik ben 28 jaar en ik heb 2 meiden van 4 en 7. Ik ben 6 maanden geleden weer begonnen te werken toen de jongste naar school mocht. Ik vind het heerlijk, maar ook een heel gepuzzel.