Het geheim van het gelukkige Nederlandse kind

Gisteren kwam ik zo’n leuk stuk tegen, zo’n artikel waar helemaal blij van wordt en waardoor je beseft dat je het toch wel erg getroffen hebt. Het is een artikel van een expat-vrouw uit San Francisco die haar ervaringen als jonge moeder in Nederland op haar blog Finding Dutchland deelt. Toen zij hoorde dat Nederlandse kinderen volgens recent onderzoek van Unicef onder westerse landen het gelukkigst bleken te zijn, kon zij zich daar wel iets bij voorstellen. Rina Mae geeft de acht geheimen van het gelukkige Nederlandse kind.

 1. Nederlandse ouders behoren tot de gelukkigste in de wereld.
  Niet alleen de kinderen behoren tot de gelukkigste ter wereld. Volgens sommige onderzoeken behoren Nederlanders in het algemeen tot de top vijf van meest gelukkige volk. Het verband tussen gelukkige ouders en gelukkige kinderen is dan al snel gemaakt.
 2. Nederlandse moeders worden niet depressief
  Volgens Mae heeft het geluk van Nederlandse moeders veel te maken met de (keuze)vrijheid die moeders ervaren. Hierover is een boek geschreven door de Nederlandse psycholoog en journalist Ellen de Bruin ‘Nederlandse moeders worden niet depressief’. Doordat wij als volk zoveel persoonlijke vrijheid kennen, heb je veel meer zeggenschap over je eigen leven. Dat gevoel van controle is belangrijk.
  Verder is er een goede balans tussen werken en vrije tijd voor de Nederlandse moeders. In geen enkel ander land wordt zoveel parttime gewerkt als hier. Maar liefst 68% van de Nederlandse vrouwen werkt parttime, in een baan van gemiddeld 25 uur per week.
 3. Nederlandse vaders hebben een grotere rol bij de opvoeding en werken vaker parttime
  Niet alleen vrouwen werken parttime. Maar ook ‘Papa dag’ is een heel normaal fenomeen geworden. Papa die een dag alleen thuis voor zijn kinderen zorgt, maar liefst 1 op 3 vaders kiest er nu ook voor om part-time te gaan werken, dit kan overigens ook in de vorm van 4*9 uur zijn. Kortom vaders nemen hun rol in de opvoeding behoorlijk serieus.
 4. Nederlandse kinderen ervaren geen stress op school
  Nederlandse kinderen worden op school niet onder druk gezet om te excelleren. Het is vooral belangrijk dat leren leuk is! Kinderen krijgen om die reden op de basisschool ook nog geen huiswerk, misschien alleen een beetje in de hoogste klassen. Het wordt belangrijker gevonden dat kinderen na school kunnen spelen. Het niveau van het voortgezet onderwijs wordt bepaald met de CITO test waarmee het relatieve intelligentie niveau wordt bepaald. Er worden geen zware tests afgenomen, waarvoor veel geleerd hoeft te worden en het kind onder druk zetten.
 5. Nederlandse kinderen mogen iedere dag hagelslag op brood eten boterham hagelslag
  Iedere dag klein stukjes chocolade op je brood? En dat bij je ontbijt en lunch. Dat maakt het leven op zich al tot een feest! Nederlandse kinderen, ontbijten gezond volgens onderzoek. Mae kan het zich niet voorstellen.
 6. Nederlandse kinderen mogen een eigen mening hebben
  Nederlandse kinderen hebben recht op een eigen mening. Bovendien zijn ouders geneigd om naar deze mening te luisteren en hier iets mee te doen. Kinderen worden dus erg serieus genomen.
 7. Ze hebben een Oma dag
  Kijk eens op een willekeurige dag bij een speeltuin en je ziet altijd wel één of meerdere oma’s trots met hun kleinkind(eren) rondlopen. Er zijn in Nederland veel oma’s die tenminste één dag in de week structureel op hun kleinkind(eren) passen. Heerlijk voor de kleinkind(eren)!
 8. De Nederlandse overheid betaalt ouders voor de opvoeding van hun kind
  Dit is waar Mae zich misschien nog het meest over verbaasd. Ja, kinderen zijn duur. Maar het is onze persoonlijke keuze om voor kinderen te kiezen. In Nederland krijgen ouders van de overheid echter geld om kinderen op te voeden. Dit bedrag krijgen ouders ongeacht of ze dit financieel nodig hebben of niet. Inkomensonafhankelijk noemen ze dat. Daarnaast krijgen ouders ook nog geld van de overheid voor de kinderopvang als ze werken. Mae geeft aan, dat zij natuurlijk ook niet zou klagen als de overheid haar geld zou geven voor het opvoeden van haar kind.

Bron: Finding Dutchland

Over de schrijver
Hoi! Ik ben Shanna, nieuwe blogger op tipsvoorwerkendeouders.nl. Ik ben 28 jaar en ik heb 2 meiden van 4 en 7. Ik ben 6 maanden geleden weer begonnen te werken toen de jongste naar school mocht. Ik vind het heerlijk, maar ook een heel gepuzzel.