10 Tips om je relatie goed te houden als je jonge kinderen hebt
10 Tips om je relatie goed te houden als je jonge kinderen hebt

10 Tips om je relatie goed te houden als je jonge kinderen hebt

We zoeken vaak naar het geheime recept voor een geweldige liefdevolle en het liefst spannende relatie met onze partner. Dit blijkt niet zo eenvoudig te zijn wanneer je eenmaal kinderen hebt. Maar al te vaak komt de zorg voor je kinderen op de eerste plaats te staan, daarnaast heb je nog je werk, je vrienden, sport, familie en natuurlijk je hele huishouden.

Dit alles kost zoveel energie dat er weinig overblijft voor je partner. De tijd die je hebt met je partner gaat meestal op aan het doornemen van praktische zaken. Wie doet wanneer wat. Bewust tijd vrij maken voor je relatie lijkt nu een luxe die je je niet kunt veroorloven, je bent immers al blij dat je de zaken die ECHT gedaan moeten worden voor elkaar krijgt!

Er zit echter een keerzijde aan deze manier van denken. Wanneer er slechts nog ruimte is om de dingen samen te doen die echt MOETEN gebeuren, is weinig input meer aan de pluskant van je relatie. Als je beide op je tenen loopt omdat jullie het allebei druk hebben met werk, zorg en andere verplichtingen dan komen er vanzelf irritaties om de hoek kijken. Die irritaties richt je op degene die dicht bij je staat: je partner.

Het gevolg is dat steeds meer minnetjes in het huishoudboekje van je relatie komen te staan. Dit hoeft niet erg te zijn wanneer er ook voldoende plusjes zijn. Zo’n plusjes kan van alles zijn: een welgemeend compliment dat je zo lekker hebt gekookt of dat je er altijd voor je partner bent, een avondje samen uit eten (2 plusjes;) of een dagje weg met het gezin waarbij je als gezin heerlijk kunt ontspannen.

Hier volgen 10 tips om je relatie goed te houden, zodat je kleine irritaties weglacht en je uiteindelijk er samen veel sterker voor staat. Veel scheidingen? Niet voor jullie!

1. Toon je liefde

We vergeten vaak, dat ook al ben je al jaren bij elkaar, je nog steeds wilt voelen dat de ander oprecht van je houdt. Toon je partner daarom je liefde waar je maar kunt! Laat merken dat je blij bent als je partner thuis komt, doe eens iets extra’s en geef regelmatig een liefdevolle kus.

2. Toon belangstelling

Je wilt niet slechts je leven samen leven in één huis. Het gevaar is dat je op den duur langs elkaar heen leeft en daar wordt niemand gelukkig van. Natuurlijk ben je vaak moe en heb je het druk. Gebruik dit niet eindeloos als excuus om geen tijd voor elkaar te hebben. Tijd voor elkaar moet je echt maken. En als iemand het verdient dan is het je partner wel. Toon dus belangstelling voor wat hij/zij doet.

3. Doe net zoveel moeite als in het begin

Weet je nog…. toen je elkaar net kende. Bloemen kreeg je, spannende sms-jes, je kleedde je mooi aan en zorgde voor leuke uitjes. Probeer dit af en toe te blijven doen. Dit kan ook met een favoriete maaltijd die jij hebt klaargemaakt of een leuk uitje. Probeer elkaar af en toe te blijven verrassen.

4. Wees duidelijk over je verwachtingen

Praat met je partner over de verwachtingen die je hebt van hem/haar. Wat gaat er goed in jullie relatie en waar kan er nog wel wat verbeterd worden? Bedenk dat je partner geen gedachten kan lezen ook al had je gehoopt dat hij dat als soulmate wel zou doen. Alleen als jij duidelijk bent, kan de ander daar op inspelen.

5. Wees niet uitsluitend ouders, maar blijf ook partners

Het is zo makkelijk om je volledig te verliezen in het ouderschap. Maar jullie zijn ooit begonnen als partners en het is daarom o, zo belangrijk om dit vast te houden. Er zijn relatietherapeuten die van mening zijn: eerst een goede relatie en dan komt de rest vanzelf!

6. Doe niet alles samen

Je hoeft niet iedere vrije minuut van je leven samen met je partner door te brengen. Wees juist blij met de onderlinge verschillen en geef elkaar de ruimte om hobby’s en interesses te ontwikkelen en er met vrienden of vriendinnen op uit te gaan. Dit geeft jullie beiden energie wat je relatie weer ten goede komt.

7. Ruzies: hou het eerlijk

Woordenwisselingen of ruzies zijn onvermijdelijk in een relatie. Ze kunnen de lucht klaren en onuitgesproken zaken komen eindelijk eens aan bod. Op z’n tijd hoeft dit dus niet erg te zijn. Erger is als de ruzies uit de hand lopen en er dingen gezegd worden waar je later spijt van hebt. Probeer het niet zo ver te laten komen. Voel je dat je jezelf niet meer onder controle hebt, dan kun je beter een korte pauze nemen van een half uurtje en als je rustig bent weer verder praten.

8. Ga samen naar bed

Baby’s en jonge kinderen kosten heel veel energie. Het lijkt wel alsof je steeds vroeger naar bed gaat. Bovendien heeft niet iedereen evenveel slaap nodig. Toch is het goed als je regelmatig samen naar bed gaat. Als je gelijktijdig naar bed gaat bevorderd dit de intimiteit en krijgt je liefdesleven ook een kans. Natuurlijk is het niet erg als één van beide af en toe wat eerder/later naar bed gaat. Is dit echter structureel het geval dan liggen problemen met je sexleven op de loer! Ben je bang dat je nog niet kunt slapen, ga dan wat lezen of relaxen.

9. Praat over je dagelijkse bezigheden

Het is belangrijk dat je dagelijks contact hebt met je partner over de zaken die je bezighouden. Dat mag best gaan over de kinderen, het huishouden, iemand die je gesproken hebt, je werk of kleine zaken die er niet toe lijken te doen. Juist door het regelmatige contact, komen ook de belangrijke zaken vanzelf naar voren. Verder blijven jullie op deze manier goed op de hoogte van elkaars bezigheden en leven. Minder kans dus om uit elkaar te groeien.

10. Luister naar elkaar

Het blijkt dat driekwart van de volwassenen het gevoel heeft dat hun partner niet naar hun luistert. Probeer altijd naar je partner te luisteren en doe dat op een actieve manier, zodat je partner ook het gevoel heeft dat je luistert. Wanneer je jezelf goed traint in luisteren kan dit je van pas komen tijdens een woordenwisseling of verschil van mening.

Bonus: Eindig de dag altijd positief

Probeer altijd positief te eindigen. Het klinkt zo anders wanneer je zegt ‘ik vind het heerlijk wanneer we samen zo kunnen lachen’ in plaats van ‘we hebben nooit meer eens plezier samen’. Probeer je partner te laten weten wat je mist zonder hem in de verdediging te drukken.
Nu je dit alles hebt gelezen, zijn er vast wel een aantal onderdelen die je kunt toepassen. Weet dat er geen beter moment is om te beginnen je relatie te versterken dan nu direct! Stuur je partner direct een lieve sms, whatapp, tweet of facebookbericht om te laten weten hoeveel je van hem houdt. #directgedaan!

Over de schrijver
Hoi! Ik ben Shanna, nieuwe blogger op tipsvoorwerkendeouders.nl. Ik ben 28 jaar en ik heb 2 meiden van 4 en 7. Ik ben 6 maanden geleden weer begonnen te werken toen de jongste naar school mocht. Ik vind het heerlijk, maar ook een heel gepuzzel.