Waarom lukt het niet om ons kind zindelijk te krijgen?
Waarom lukt het niet om ons kind zindelijk te krijgen?

Waarom lukt het ons niet om ons kind zindelijk te krijgen?

Steeds meer ouders lijken tegenwoordig te worstelen met het zindelijk worden van hun kind, terwijl het bij anderen zo makkelijk lijkt te gaan. Op zich is het niet zo vreemd dat het tegenwoordig minder vanzelfsprekend is dan ‘vroeger’. De luiers zijn van goede kwaliteit en doordat je kind  geen last heeft van natte luiers aan zijn billen is de noodzaak van de kant van het kind om snel zindelijk te worden niet direct aanwezig.

Van de kant van de ouders is de noodzaak er vaak ook niet. Luiers kunnen, hoewel deze best duur zijn, meestal makkelijk worden betaald. En de tijd van luiers uitwassen met de hand ligt gelukkig ver achter ons. Soms lijkt het echter wel alsof we naar de andere kant doorslaan.

Steeds vaker komen ouders met hun kind bij de basisschool aan en blijkt het kind nog niet volledig zindelijk te zijn. Op een enkele uitzondering na, is dit echt niet nodig!

Ieder kind kan met de juiste begeleiding van zijn ouders zindelijk worden op een leeftijd ergens tussen de 2 en 3 jaar (tot uiterlijk 3,5 jaar). De belangrijkste elementen bij zindelijkheidstraining van jonge kinderen zijn geduld, liefde en consequent zijn.

Geduld bij oefenen met zindelijkheid

Je kind zal in het begin waarschijnlijk veel ongelukjes hebben, dat hoort er nu eenmaal bij. Het is belangrijk dat jij geduldig blijft. Boos worden op je kind heeft geen enkele zin! Je kind is aan het leren om zindelijk te worden en dat gaat met vallen en opstaan.

Liefde

Het proces van zindelijk worden is een spannende tijd voor je kind. Het is erg belangrijk voor je kind dat hij zich veilig voelt. Alleen dan kan hij het vertrouwde opgeven en iets nieuws proberen. En weer geldt, boos worden heeft geen zin. Een ongelukje hoort erbij.

Consequent zijn bij oefenen met zindelijkheid

Denk niet na het zoveelste ongelukje ‘ik doe mijn kind maar weer een luier om’ daarmee ontneem je je kind de kans om daadwerkelijk zindelijk te worden. Het af en toe een luier omdoen brengt je kind in verwarring en hierdoor zal de zindelijkheidstraining alleen maar langer duren. Maak daarom ook goede afspraken met bijvoorbeeld het kinderdagverblijf en opa en oma als je kind hier regelmatig naar toe gaat.