5 Tips om te ontspannen in de auto met kinderen op vakantie

De zomer komt er weer aan. We willen met z’n allen weer even van huis om onze vrije dagen te vieren. Naar een warmer oord of gewoon lekker in Nederland. En ga je met de auto op vakantie? Dan zit je vaak een stuk langer in de auto dan je de rest van het jaar gewend bent. Ook voor je kinderen is dat weer even wennen. Maar hoe houd je het leuk? Hoe zorg je ervoor dat je geen vechtende of huilende, verveelde kinderen op de achterbank hebt. Juist op het moment dat jij wilt genieten van je eerste vrije dagen. Vijf tips om stress tijdens de autorit te voorkomen:

1. Geen haast hebben

Vooral met jonge kinderen is het belangrijk om niet al te grote afstanden af te leggen in korte tijd. Ga je naar Spanje of Italië? Knip de reis dan in twee stukken en overnacht onderweg. Neem ook voldoende pauzes tijdens de reis. Elke twee uur is het aan te raden om even je benen te strekken. En dat is niet alleen belangrijk voor de kinderen, maar ook voor de chauffeur.

2. Goede voorbereiding

Kinderen voelen feilloos de stemming van hun ouders aan. Ze pikken het op en doen je na. Dus als je zelf rustig bent en vrolijk, dan zullen je kinderen dat ook zijn. Zorg er daarom voor dat je zelf alles op tijd voorbereidt en niet alles op het laatste moment regelt. Zo kun je ontspannen aan de reis beginnen. Je zet samen een gezellige CD op en rijdt lachend en zingend de straat uit. Op die manier begint je vakantie al op het moment dat je in de auto stapt.

3. Neem lekkers mee

Tijdens de reis kun je kinderen gemakkelijk zoet houden met kleine hapjes. Zorg er wel voor dat je gezonde dingen meeneemt. Fruit en snoeptomaatjes bijvoorbeeld. En neem broodjes mee, waarvan je weet dat ze er dol op zijn. Maar zorg dat ze niet teveel suiker binnen krijgen tijdens te reis. Behalve dat ze er teveel energie van krijgen, kunnen ze er ook goed misselijk van worden op de achterbank. En een ziek kind is wel het laatste wat je wilt. Als ze gewend zijn snoep te krijgen, leg het ze dan uit en geef het hen aan het einde van de dag, als beloning voor hun goede gedrag in de auto.

4. Spelletjes doen

Degene die rijdt moet zich concentreren op de weg. De bijrijder is dus verantwoordelijk voor het vermaak van de kinderen op de achterbank. Dat kan door spelletjes mee te nemen, kleurpotloden en knuffels. Door leuke kinderCD’s te draaien die je met z’n allen mee kunt zingen. Of af te spreken dat je alle rode auto’s gaat tellen de komende twee uur. Of ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’ spelen. Als je het goed aanpakt en er zelf ook lol in hebt, kunnen jullie een supergezellige tijd hebben, zo knus met elkaar in die kleine ruimte van de auto.

5. Voorkom autopech

Niets is zo vervelend en stressvol als je ergens in het buitenland ineens stil komt te staan, omdat je auto het niet meer doet. Zeker als je kleine kinderen bij je hebt. Zorg er dus voor dat je auto in orde is voordat je op reis gaat. Sleutel jij of je man zelf aan de auto? Dan vind je onderdelen op Besteonderdelen.nl. Zorg dat je lampen het doen, check het oliepeil, de koelvloeistof. En als je het niet zelf kunt, laat het dan zeker even bij de garage doen. Dat is onmisbaar voor een ontspannen reis.

Over de schrijver
Hoi! Ik ben Shanna, nieuwe blogger op tipsvoorwerkendeouders.nl. Ik ben 28 jaar en ik heb 2 meiden van 4 en 7. Ik ben 6 maanden geleden weer begonnen te werken toen de jongste naar school mocht. Ik vind het heerlijk, maar ook een heel gepuzzel.