Kinderopvangtips voor de werkende papa en mama

Voor de ene ouder is het wat makkelijker dan voor de andere ouder. Dit verschilt per gezin, binnen een gezin, maar ook zeker voor het kindje zelf. Het ene kindje gaat op de allereerste dag van de kinderopvang zonder moeite de wijde wereld in waar allerlei andere kindjes opens een hele dag aanwezig zijn, terwijl het andere kindje er veel moeite mee heeft. Heb jij zelf als papa of mama een traantje weg moeten pinken bij de eerste opvangdag? In dit artikel lees je tips over werken en ouder zijn tegelijkertijd.

Te veel kinderopvang

Een drukke baan kan veel van je vragen. Als je een alleenstaande ouder bent met weinig familie zul je je kindje waarschijnlijk vaker naar het kinderdagverblijf sturen, dan wanneer je gezin uit twee ouders bestaat en je rijen voor de deur hebt staan van vrienden en familie die op willen passen. Het is dan ook niet zo gek dat je als hardwerkende ouder je schuldig voelt, omdat je het gevoel hebt dat je kindje veel tijd op de opvang doorbrengt. Maar dit is helemaal niet nodig, want je moet de financiële toestand ook onder controle houden, en jij als ouder doet je best om hier de beste balans in te vinden.

De balans vinden

Wat is balans? Dat is natuurlijk een vraag die elke ouder zich af heeft gevraagd. Het ene kindje vindt de opvang fantastisch. Lekker op de schommel zitten, blokkentorens bouwen, en sociaal doen met andere kindjes. Het andere kindje heeft meer moeite en is wat meer verlegen, last van eenkennigheid, of juist precies midden in een sprong. Dit verschilt per kind, per situatie, en aan vele andere omstandigheden. Je zult waarschijnlijk zelf goed in kunnen schatten wat werkt voor jouw kindje. Als ouder voel je zoiets vaak aan, en de opvang kan vaak ook advies geven. Zij zien immers hoe jouw kindje zich voelt en gedraagt op zo een dag. Twijfel je? Vraag gerust advies, want alle ouders zitten hier mee. Je bent nooit de enige op de wereld en het is helemaal geen gekke vraag.

Twee werkende ouders

Sommige kinderen gaan nooit naar de kinderopvang terwijl . Dit was vroeger gebruikelijker toen de vaders zich relatief meer ontfermden over het geld en het werk, terwijl de moeders over het algemeen meer thuis bleven met de kinderen en het huishouden deden. Er is in de laatste decennia een hele significante shift aanwezig. Door steeds beter wordende educatie krijgen ouders al vaak later kinderen, maar tegelijkertijd gaan ze ook beiden werken. Dit is helemaal prima en zo zie je ook dat papa vaak een papadag heeft en mama een mamadag. Dit afwisselend hebben geeft jou écht 1-op-1 contact met jouw kindje waarbij je de hele dag op avontuur kunt gaan.

Zo zie je maar weer. Je bent niet de enige die zich er druk om maakt. Je wilt je kleintje, jong of oud, zo gelukkig mogelijk maken. Dit maakt het leven voor alle partijen veel comfortabeler. Onzekerheid hoort bij het ouderschap, en zo ook werken om het brood op de plank te krijgen. Steeds meer gezinnen hebben twee werkende ouders, de balans is afhankelijk van je eigen situatie, en wat is ‘te veel’? De kinderopvang is er om op te passen, maar ook om jou advies te geven. Durf te vragen en je zal zelf de beste inschatting kunnen maken wat er bij jouw situatie hoort.