Time management
Time management

Time management met kinderen

Kleine kinderen en een baan, dat vergt organisatietalent. Tips om elke dag met een rustig gevoel te beginnen! Voor ouderschap is time management op het hoogste niveau nodig blijkt al snel wanneer de baby is geboren. Uitstel van een zeer acute behoeften van je baby is niet mogelijk. De onuitputtelijke lijst van taken is soms niet te overzien. En slapen is er niet meer bij.

Hoe moet dat wanneer de moeder straks ook weer aan het werk gaat, of wanneer er een tweede kindje bij komt, of een derde, of wanneer de oudste naar school gaat, of er gesport gaat worden na school en in het weekend. Dat wordt plannen, plannen en nog eens plannen.

Hier een aantal tips om het hoofd koel te houden.

Groei in je ouderschap

Ten eerste groei je in het ouderschap. De meeste ouders hebben het geluk dat ze kunnen wennen aan één kindje voordat er eventueel een volgende kindje komt. In Nederland heeft de moeder in ieder geval recht op 10 weken bevallingsverlof. Dat geeft ook wat lucht om te wennen aan de nieuwe situatie. Voor de vaders is het momenteel nog slecht geregeld. Twee dagen kraamverlof is natuurlijk bedroevend weinig. Gelukkig nemen de meeste vaders wel wat vakantiedagen op.

Wees georganiseerd en zorg voor routine

Maak lijstjes waar je kan. Als je ’s ochtends precies weet wat je mee moet nemen naar het kinderdagverblijf kan dat de eerste maanden een hoop stress schelen. Zet verder ’s avonds zoveel mogelijk klaar. Dit kan ’s ochtends makkelijk een kwartier schelen. Je hebt dan al genoeg te doen. Maar dit geldt ook voor je huishoudens. Weet wanneer je boodschappen doet, wanneer je schoonmaakt, wat je iedere week eet. Je kunt het dan verder uit je hoofd zetten en dat zorgt voor rust.

Delegeren

Probeer zoveel mogelijk te delegeren. De een kan dit makkelijker dan de ander. Vooral veel moeders willen alles in de hand houden en zorgen zo voor onnodig veel stress bij zichzelf. Laat oudere kinderen kleinere klusjes al zelf doen (tafel afruimen, etc.).

Geef je kinderen af en toe echt kwali-Tijd

Neem een aantal keren per dag rustig de tijd voor je kinderen. Stop even met wat je aan het doen bent en ga lekker even een boekje met ze lezen, kleien of naar het park. Je kinderen genieten echt van deze kwaliteitstijd en je komt zelf ook tot rust.

Leer nee te zeggen

Dit is natuurlijk een heel moeilijke, want we willen zo graag dat iedereen ons aardig vindt. Dat geldt op ons werk, voor onze familie en voor onze vrienden. Maar nu je kinderen hebt, zullen er keuzes gemaakt moeten worden. Maak die keuzes ook en zeg dus af en toe nee.

Goed is goed genoeg

Dit is een hele fijne als je er eenmaal mee kunt werken. Vooral perfectionisten vinden het nog wel eens lastig om genoegen te nemen met minder dan het beste. Maar soms is goed gewoon goed genoeg. En dat scheelt heel veel tijd. Want juist dat laatste beetje om iets helemaal perfect te krijgen kost erg veel tijd. Denk maar aan het zelfgemaakte sausje over de vlees bij het eten, alle kleding strijken of alleen wat echt nodig is, etc.

Wees flexibel

Hoewel het belangrijk is om een globaal weekschema te hebben, is het net zo belangrijk om flexibel in te kunnen springen op onverwachte situaties. Laat je niet van de wijs brengen door onverwachte bezoekjes van je schoonmoeder, zieke kinderen of een kapotte auto. Dat soort dingen gebeuren aan één stuk door.

En heel belangrijk: Zorg goed voor jezelf!

En zorg vooral goed voor jezelf, want anders zal het je nooit lukken om al deze taken die horen bij het ouderschap, huishouden, relatie, werk en vriendschappen vol te houden. En dit is niet alleen belangrijk voor je gezondheid. Als je goed voor jezelf zorgt, functioneer je ook op je best en dus ben je het meest productief. Als dat geen time-management is!

Over de schrijver
Hoi! Ik ben Shanna, nieuwe blogger op tipsvoorwerkendeouders.nl. Ik ben 28 jaar en ik heb 2 meiden van 4 en 7. Ik ben 6 maanden geleden weer begonnen te werken toen de jongste naar school mocht. Ik vind het heerlijk, maar ook een heel gepuzzel.