Wat zijn veelvoorkomende blessures bij voetballers
Wat zijn veelvoorkomende blessures bij voetballers

Wat zijn veelvoorkomende blessures bij voetballers?

Ben je een fervente voetballer? De kans is groot dat je dan al eens geblesseerd bent geweest. Bij deze sport komen namelijk veel blessures voor. In dit artikel noemen we een paar van de blessures waar veel blessures last van krijgen tijdens hun loopbaan.

Kruisbandletsel

Je hebt bij kruisbandletsel niet altijd pijn, maar vaak voel je deze blessure wel gebeuren. Je hoort of voelt zelfs een luide knal als je kruisband door midden scheurt. Je knie zwelt ook op, terwijl de pijn vaak later pas komt. Dit komt door een verlies van beweging, terwijl de scheur ook voor gevoeligheid zorgt. Vooral blessures aan de voorste kruisband komen vaak voor bij voetballers, ze kunnen gevonden worden met een MRI-scan knie.

Hersenschudding

Voetballers kunnen daarnaast ook last krijgen van een hersenschudding, wat een vorm is van licht traumatisch hersenletsel. Een hersenschutting wordt meestal veroorzaakt door impact op het hoofd. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een voetbalwedstrijd gebeuren door een kopduel, maar ook een schot op het hoofd kan resulteren in een hersenschudding.

Enkelverstuiking

Je hebt een enkelverstuiking als de ligamenten rond je enkelgewricht uitgerekt of gescheurd zijn. Vooral zijwaartse enkelverstuikingen gebeuren vaak bij voetbal, bijvoorbeeld als je de bal trapt met de bovenkant van je voet. Een mediale enkelverstuiking gebeurt juist als je voet naar boven gebogen is, terwijl je tenen naar buiten gericht zijn.

Fasciitis plantaris

Als je last van je voet hebt, kan het maar zo dat je fasciitis plantaris hebt. Dit is een ontsteking van de weefselband die loopt van je hiel naar je tenen. Fasciitis plantaris kan bij voetballers door meerdere factoren opspelen, bijvoorbeeld als je op harde ondergronden speelt of slechte schoenen draagt. Fasciitis plantaris is overigens niet te zien op een MRI-scan voet.

Achillespeesruptuur

Je achillespees kan tijdens een voetbalwedstrijd of -training gedeeltelijk of volledig scheuren. Je hoort dit vaak wel aangezien de ruptuur resulteert in een hoorbare knal. Een achillespeesruptuur kan bijvoorbeeld gebeuren als je een bal wegschiet, maar ook als je achter de bal aan rent. Vaak komen ze door snelle en explosieve acties.

Tendinitis

Tendinitis is in principe een ontsteken pees. Vaak komt tendinitis doordat je een pees overmatig hebt gebruikt, maar dit hoeft niet beslist het geval te zijn. Een pees kan namelijk ook ontsteken raken wanneer er microscheurtjes in de spiervezels zijn gekomen door een traumatisch letsel. Tendinitis kan dus meerdere oorzaken hebben en voor veel ongemak en pijn zorgen.

Over de schrijver
Hoi! Ik ben Shanna, nieuwe blogger op tipsvoorwerkendeouders.nl. Ik ben 28 jaar en ik heb 2 meiden van 4 en 7. Ik ben 6 maanden geleden weer begonnen te werken toen de jongste naar school mocht. Ik vind het heerlijk, maar ook een heel gepuzzel.